În data de 20 iunie la Gala Societății Civile, cel mai important eveniment dedicat societății civile din România, Asociația MozaiQ LGBT a primit premiul I pentru Campania #IubimLaFel la categoria Campanii Sociale.

#IubimLaFel este cea mai mare și mai robustă campanie de promovare a parteneriatului civil între persoane de același sex din România, iar mesajul acesteia a ajuns la milioane de oameni prin bannere stradale din 5 orașe, spoturi radio, apariții TV și social media. Campania a început pe 1 noiembrie 2023 și se desfășoară în continuare, promovând acceptare, toleranță, iubire și înțelegere. 

O realizare extraordinară și inedită a campaniei a fost că s-au alăturat benevol 15 agenții creative, media și de PR din România pentru transmiterea mesajului în cât mai multe feluri. Din resurse proprii, agențiile au sprijinit campania în toate formele sale, realizând zeci de materiale vizuale și audio. Este pentru prima oară când are loc o colaborare de astfel de anvergură a zonei creative din România. Toate materialele campaniei se găsesc pe https://www.iubimlafel.ro/campania-noastra/

“Acest premiu nu este numai despre noi, despre comunitatea LGBT din România, ci este mai ales despre aliați, despre cei care ne-au ajutat cu această campanie și care au contribuit cu resurse proprii la realizarea ei. Cu umor sau seriozitate, mai punchy sau mai subtile, toate campaniile ce s-au lansat sub același mesaj de sprijin arată cu adevărat că toate agențiile “Iubim la fel” și că industria creativă se poate aduna într-un efort colectiv în premieră în România pentru a apăra drepturile tuturor românilor. Faptul că actori, oameni de film, celebrități și oameni de comunicare care nu au nicio miză personală și niciun beneficiu material au contribuit cu mult efort și pasiune la această cauză pentru drepturi egale arată că românii știu că toți iubim la fel.” a declarat Sergiu Marinescu, director de comunicare MozaiQ.

Comunitatea LGBTI din România se confruntă cu lipsa drepturilor fundamentale și cu lipsa recunoașterii cuplurilor formate din persoane de același sex. România nu a mai făcut niciun progres real în privința drepturilor persoanelor LGBTI de la abrogarea articolului 200, adică din 2001. Există o propunere legislativă pentru legalizarea parteneriatului civil, Pl-x 152/2019, care este blocată în comisii de 4 ani, iar politicienii o ignoră. Astfel, campania #IubimLaFel urmărește creșterea sprijinului pentru parteneriatele civile și readucerea în discuție a proiectului de lege menționat.

“Schimbarea durează timp pentru a deveni realitate și ar fi nevoie de zeci de campanii de acest tip pentru a schimba societatea. În același timp, așa cum arată și Barometrul MozaiQ, românii în continuare nu sunt suficient de expuși la subiectul LGBT, în jur de o treime au văzut în media în ultima lună persoane LGBT, aici includem și social media. Mai mult, abia 22% au un prieten LGBT. Așadar, credem că această campanie este esențială pentru a facilita această întâlnire între publicul larg și comunitatea noastră, să se vadă că suntem la fel ca toți ceilalți și ne dorim lucruri similare: o viață mai bună, să fim aproape de familiile noastre, să fim respectați în comunitățile noastre.” a declarat Vlad Viski, directorul executiv MozaiQ. 

În contextul social actual, în care România este una dintre ultimele țări din Uniunea Europeană care nu recunoaște sub nicio formă cuplurile gay, este necesară o mobilizare socială prin care să spunem din nou și din nou că IUBIM LA FEL. Reamintim că anul trecut România a fost condamnată definitiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și este obligată să recunoască cuplurile gay, altfel riscă sancțiuni.

 

Campania Iubim La fel este realizată ca parte din proiectul ENGAGE & EMPOWER – Campanii de advocacy pentru comunitățile LGBTI, un proiect derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Eu sunt! Tu? cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să identifice principalele priorități pentru comunitatile LGBTI din România, să protejeze drepturile omului și să promoveze tratamentului egal. Campania Iubim La Fel a beneficiat de ajutorul voluntar al: GLITCH, Next Advertising, CAP, Cheil-Centrade, Almost Ready, Rusu+Bortun, Sonica, Daniel&Andrew, Orchestra Gologan, GRF+, Headvertising, Forever Summer, The Brewery, Colorbitor, Diud si Phoenix Media, precum și al experților și artiștilor: Monica Jitariuc, Cristiana Belodan, Bogdan Theodor Olteanu, Alexandru Ion, Maria Popistașu, Victoria Răileanu, Ruxandra Maniu, Tudor Chirilă, Irina Margareta Nistor, Alexandru Potocean, Ana Ularu, Dragoș Ioniță, Katia Păscariu, Istvan Teglas, Ilinca Manolache, Cezar Panait și Zarug.