Ai fost supus unei forme de discriminare?

Întrebări despre modificarea constituției?

FAQ

Despre noi

MozaiQ este una dintre principalele organizații comunitare care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România. Ne propunem să participăm la dezvoltarea comunității LGBTQIA+ din Romania sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.

Alături de scopul nostru principal, urmărim să sprijinim persoanele rome LGBTQIA+, persoanele trans, persoanele HIV+, lucrătorii sexuali, persoanele din comunitate aflate într-o situație socio-economică precară, precum și seniorii și tinerii.

Obiective

Integrare

Urmărim îmbunătățirea calității vieții persoanelor LGBTQIA+ și în special a celor aparținând grupurilor vulnerabile pentru a facilita integrarea acestora în comunitățile locale și pentru a asigura participarea deplină a acestora în domeniile cheie ale societății.

Consolidarea comunității

Luptăm pentru consolidarea și reprezentarea comunității LGBTQIA+ din România prin programe și proiecte care vin în întâmpinarea nevoilor acestora, în special în domeniul social și cultural.

Egalitate

Susținem promovarea și apărarea drepturilor și libertăților persoanelor LGBTQIA+ și combaterea tuturor formelor de discriminare a acestora.

Statistici despre comunitate

Ieșirea din invizibilitate este o prioritate pentru mișcarea LGBTQIA+ din România.

Comunitatea LGBTQIA+ din România este eterogenă, iar problemele membrilor comunității sunt profund intersecționale.

Sursa: FRA LGBT Survey 2012

Într-o relație 56%
Deschise față de familie 45%
Au un loc de muncă 58%
Locuiesc în mediul urban 76%

Testimoniale

Dragi membri MozaiQ, vă mulțumesc pentru energia, încrederea, solidaritatea pe care le manifestați constant și cred că fiecare acțiune pe care o faceți pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+ ne aduce mai aproape de o lume echitabilă. Sunteți o echipă minunată, de la care avem multe de învățat!

Într-un context în care am renunțat la abordarea drepturilor omului la modul universal, MozaiQ este una dintre acele organizații care îmi demonstrează că lupta pentru drepturile comunității LGBTQI se poate intersecta cu alte mișcări prin practici incluzive și solidaritate. Îmi doresc să devină un model de intersecționalitate de la care membrii săi dar și alte persoane din societatea civilă să poată învăța.

În ultimii doi ani, am participat cu mare entuziasm la mai multe activități sau întâlniri organizate de MozaiQ, în parte pentru că oricum m-aș fi alăturat unor evenimente care susțin sau dezbat drepturile pe care comunitatea LGBTQIA+ le are sau le mai are de câștigat în România, dar mai ales pentru că viziunea propusă de board-ul organizației este una curajoasă și fresh. Într-o țară în care persoanele LGBT sunt încă discriminate grav și unde drepturi firești, fundamentale ale omului nu sunt luate în calcul, atitudinea unei organizații care are curajul să ceară intrarea în normalitate a legislației e îmbucurătoare. Am învățat multe în acești doi ani de la membrii asociației și îmi place să cred că i-am încurajat și eu. Încă îmi amintesc momentul în care cei de la MozaiQ au decis să ceară statului român egalitate în toate privințele pentru persoanele LGBTQIA+ și bucuria cu care am întâmpinat atunci o primă inițiativă locală care cerea căsătorii pentru persoane de același sex - a fost pentru mine o veste care anunța începutul unei ere noi, în care reprezentanții comunității au decis că nu își vor mai cere scuze pentru simpla lor existență, ferindu-se să nu deranjeze prea tare sau să nu trezească homofobia latentă a legislatorilor sau a publicului larg, ci vor cere drepturi pentru membri - drepturi reale, cu consecințe reale! Asumarea aceasta, oricât de minoră ar părea dintr-o altă perspectivă sau într-un alt context decât cel românesc, a fost cel mai mare pas pe care putea să îl facă o organizație care lucrează pentru o comunitate discriminată profund. Este un pas care mă inspiră în fiecare zi și pot doar să sper că îi vor urma și alții, care să adune o comunitate unită și fermă în jurul acestor revendicări. La mai mult, la mai mare, MozaiQ!

Pentru mine, și cred ca și pentru restul comunității LGBT din România, MozaiQ este o sursă de informare despre tot ce se întâmplă în comunitatea noastră. Eu urmăresc cu drag această organizație și aflu multe lucruri interesante și informații de care am nevoie. Sunt mândră că fac parte din acest grup și că sunteți alături de comunitatea LGBT. Să auzim numai de bine!

Parte a comunității

Ne-am asumat să contribuim la dezvoltarea comunității și putem face asta doar din interiorul acesteia.

Alături de parteneri, activiști, și prieteni luptăm pentru atingerea obiectivelor noastre și promovarea intereselor comunității.

Pentru egalitatea cuplurilor gay.

MozaiQ susține reglementarea și recunoașterea legală a cuplurilor formate din persoane de același sex.

Considerăm că statul român trebuie să asigure o recunoaștere egală și nediscriminatorie a tuturor cuplurilor, indiferent de orientarea sexuală a acestora, recunoscând și protejând demnitatea și drepturile tuturor cetățenilor români.

Distribuie: