Have you been discriminated against?

FAQ about the Constitutional amendment

FAQ

About us

MozaiQ is one of the main LGBTQIA+ community organizations in Romania. Our mission is to develop the Romanian LGBTQIA+ community under the banner of reciprocal solidarity and trust, working together with other actors in the community and allies. Our work consists mainly in building LGBTQIA+ social groups in major Romanian cities, organizing the community, increasing the visibility of the community in the public sphere, engaging with the alternative culture scene, offering special care to the needs of a diversity of groups inside the community, and advocating for equal rights and protection for LGBTQIA+ people.

In addition to our main mission, we strive to offer adequate assistance to LGBTQIA+ Roma, trans people, HIV+ people, sex workers, and community members that are in precarious socioeconomic conditions, especially seniors and young people.

Statistics about the community

One of the main priorities of the Romanian LGBTQIA+ movement is to make the community more visible.

The Romanian LGBTIQ+ community is heterogeneous and the problems that its members encounter are profoundly intersectional.

Source: FRA LGBT Survey 2012

In a relationship 56%
Open towards family 45%
Have a job 58%
Live in an urban area 76%
150

Our events

2015

Founding

70

Members

6

Projects

Testimonials

Dragi membri MozaiQ, vă mulțumesc pentru energia, încrederea, solidaritatea pe care le manifestați constant și cred că fiecare acțiune pe care o faceți pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+ ne aduce mai aproape de o lume echitabilă. Sunteți o echipă minunată, de la care avem multe de învățat!

Într-un context în care am renunțat la abordarea drepturilor omului la modul universal, MozaiQ este una dintre acele organizații care îmi demonstrează că lupta pentru drepturile comunității LGBTQI se poate intersecta cu alte mișcări prin practici incluzive și solidaritate. Îmi doresc să devină un model de intersecționalitate de la care membrii săi dar și alte persoane din societatea civilă să poată învăța.

În ultimii doi ani, am participat cu mare entuziasm la mai multe activități sau întâlniri organizate de MozaiQ, în parte pentru că oricum m-aș fi alăturat unor evenimente care susțin sau dezbat drepturile pe care comunitatea LGBTQIA+ le are sau le mai are de câștigat în România, dar mai ales pentru că viziunea propusă de board-ul organizației este una curajoasă și fresh. Într-o țară în care persoanele LGBT sunt încă discriminate grav și unde drepturi firești, fundamentale ale omului nu sunt luate în calcul, atitudinea unei organizații care are curajul să ceară intrarea în normalitate a legislației e îmbucurătoare. Am învățat multe în acești doi ani de la membrii asociației și îmi place să cred că i-am încurajat și eu. Încă îmi amintesc momentul în care cei de la MozaiQ au decis să ceară statului român egalitate în toate privințele pentru persoanele LGBTQIA+ și bucuria cu care am întâmpinat atunci o primă inițiativă locală care cerea căsătorii pentru persoane de același sex - a fost pentru mine o veste care anunța începutul unei ere noi, în care reprezentanții comunității au decis că nu își vor mai cere scuze pentru simpla lor existență, ferindu-se să nu deranjeze prea tare sau să nu trezească homofobia latentă a legislatorilor sau a publicului larg, ci vor cere drepturi pentru membri - drepturi reale, cu consecințe reale! Asumarea aceasta, oricât de minoră ar părea dintr-o altă perspectivă sau într-un alt context decât cel românesc, a fost cel mai mare pas pe care putea să îl facă o organizație care lucrează pentru o comunitate discriminată profund. Este un pas care mă inspiră în fiecare zi și pot doar să sper că îi vor urma și alții, care să adune o comunitate unită și fermă în jurul acestor revendicări. La mai mult, la mai mare, MozaiQ!

Pentru mine, și cred ca și pentru restul comunității LGBT din România, MozaiQ este o sursă de informare despre tot ce se întâmplă în comunitatea noastră. Eu urmăresc cu drag această organizație și aflu multe lucruri interesante și informații de care am nevoie. Sunt mândră că fac parte din acest grup și că sunteți alături de comunitatea LGBT. Să auzim numai de bine!

A part of the community

Our purpose is to develope the LGBTQIA+ Romanian community and we can do this only from inside it.

Together with our partners, activists, and friends we fight to achieve our objectives and promote our mission and the interests of the community.

Full equality for LGBTQIA+ couples.

MozaiQ advocates for the full legal recognition of same-sex couples and has proposed legislation in this regard.

We believe that the Romanian state should assure the legal recognition of all couples, indifferently of their sexual orientation or gender identity, acknowledging and protecting the dignity and rights of all Romanian citizens.

Share: