Ce este Coaliția pentru Familie?

Coaliția pentru Familie este o entitate asociativă, fără personalitate juridică, ecumenică, formată din 46 de asociații și fundații românești care susțin valori conservatoare, religioase și anti-LGBT+.

Multe dintre aceste asociații și fundații sunt cunoscute pentru promovarea unor politici publice sau discursuri instigatoare la ură împotriva persoanelor LGBT+, interzicerea avortului și limitarea drepturilor femeii asupra propriului corp, precum și promovarea educației religioase în școlile publice și în societate.

Distribuie:

Ce vrea Coaliția pentru Familie?

Coaliția pentru Familie declară că vrea să sprijine familia tradițională românească, adică familia nucleară dintre un bărbat și o femeie, împreună cu copii acestora. Vor să realizeze asta prin schimbarea definiției familiei din art. 48 al Constituției României, astfel încât să se stipuleze clar că căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie.

În mod practic, Coaliția urmărește (1) să se asigure că statul nu va oferi niciun fel de ocrotire familiilor și cuplurilor între persoane de același sex sau a celor care nu se încadrează în tiparul „tradițional” pe care aceștia îl promovează și (2) promovează o tranziție a societății românești către un model conservator, idealizat ca fiind pur și necorupt de modernitate.

Pe scurt, CpF vrea să se asigure că persoanele LGBT+ vor fi în continuare ostrcizate și discriminate și că statul nu o să le protejeze, precum și să crească rolul religiei în spațiul public.

 

Distribuie:

Cine susține Coaliția pentru Familie?

Coaliția pentru Familie se bucură de sprijinul unui număr larg de actori sociali și politici din țară și străinătate. Biserica Ortodoxă Română și celelalte culte tradiționale, precum și marea majoritate a cultelor neoprotestante sprijină social și politic inițiativele Coaliției. Cele 2.7 milioane de semnături colectate de către Coaliție pentru inițiativa de modificare a constituției au fost strânse cu sprijinul și prin intermediul clericilor și mirenilor implicați în viața religioasă a majorității cultelor românești. Coaliția este probabil unul dintre cele mai semnificative cazuri de cooperare strânsă între ortodocsi și neoprotestanți (baptiști, adventiști, etc.)

Având în vedere caracterul relativ conservator al majorității electoratului, majoritatea partidelor politice s-au declarat în sprijinul Coaliției pentru Familie și a inițiativelor acesteia. Totodată, mișcări politice marginale, radicale și neofasciste și-au declarat sprijinul vocal pentru Coaliție, organizând și „Marșul pentru Normalitate”, în aceeași zi cu Pride Bucharest.

Pe plan extern, inițiativa Coaliției se bucură de sprijinul financiar și expertiza Liberty Counsel, o organizație evanghelică ultraconservatoare din Statele Unite, care promovează și sponsorizează mișcări conservatoare și inițiative legislative într-un număr semnificativ de state. O altă organizație internațională dedicată cauzelor anti-LGBT care sprijină Coaliția pentru Familie este Alliance Defending Freedom International, declarată grup de ură în SUA, care s-a implicat în referendumurile de modificare a actului fundamental pentru a interzice căsătoriile gay în Slovacia și Croația. De asemenea, Coaliția se bucură de sprijinul unor entități conservatoare din Federația Rusă și a Congresului Mondial al Familiilor, iar ambasadorul Rusiei la București s-a declarat în favoarea schimbării constituției în sensul cerut de Coaliție. Coaliția este un exemplu de cooperare între conservatorii americani și ruși în lupta lor împotriva modernității și drepturilor egale.

Distribuie:

Cine finanțează Coaliția pentru Familie?

Coaliția pentru Familie nu are personalitate juridică, așa că nu administrează singură un patrimoniu propriu. Din informațiile vehiculate public, Asociația Provita, o asociație românească anti-avort, administrează cel puțin o parte din resursele destinate Coaliției pentru Familie. Conform raportului cenzorului pentru anul 2016 al Asociației Provita, aceasta a beneficiat de venituri în contul Coaliției pentru Familie în valoare totală de 125.000 de lei.

Sursele de finanțare sunt probabil diverse, incluzând Biserica Ortodoxă Român și celelalte culte, asociațiile parte ale inițiativei, Libery Counsel, partenerul american al Coaliției, precum si Alliance Defending Freedom International. Liberty Cousel și ADF Internațional au fost declarate în SUA ca fiind grupuri de ură.

Totodată, trebuie reținut că Coaliția beneficiază și de sprijin uman și material din partea cultelor religioase, poate să le folosească imobilele și personalul, așa cum s-a întâmplat cu ocazia strângerii de semnături. Presa a semnalat felul în care primăriile și Biserica Ortodoxă au presat administratorii de blocuri pentru a strânge semnături.

Distribuie:

Despre ce inițiativă este vorba?

Inițiativa de revizuire a Constituției României propusă de către Coaliția pentru Familie presupune schimbarea sintagmei „între soți” al articolului 48 din constituție cu sintagma „între un bărbat și o femeie”.

Efectele juridice ale inițiativei sunt zero, având în vedere că Codul Civil deja interzice căsătoriile între cuplurile de același sex și definește căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie. Putem doar să presupunem că CpF intenționează să folosească această inițiativă pentru a-și arăta forța politică și să promoveze alte politici publice (precum interzicerea avortului) pe viitor.

Distribuie:

Care sunt pașii pentru aprobarea inițiativei de revizuire?

Conform art. 150 și 151 din Constituția României, orice inițiativă de revizuire a constituției trebuie să parcurgă un număr semnificativ de pași:

Pasul 1: Comitetul de inițiativă trebuie să publice proiectul de inițiativă și componența comitetului în Monitorul Oficial al României. Acest pas a fost îndeplinit de către Coaliția pentru Familie în ultima parte a anului 2015.

Pasul 2: Comitetul de inițiativă trebuie să strângă cel puțin 500.000 de semnături, care să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative. Coaliția Pentru Familie a strânsă peste 2.7 milioane de semnături până în aprilie 2016.

Pasul 3: Comitetul de inițiativă trebuie să depună proiectul de revizuire a constituției la una dintre camerele parlamentului. Coaliția pentru Familie a depus proiectul de inițiativă la Senat în aprilie 2016.

Pasul 4: Curtea Constituțională, din oficiu, emite un aviz cu privire la îndeplinirea condițiilor constituționale privitoare a revizuirea constituției și a respectării limitelor de revizuire. Curtea Constituțională a emis acest aviz în luna iunie 2016.

Pasul 5: Prima cameră sesizată trebuie să aprobe proiectul de revizuire cu 3/4 din numărul total de voturi; După o serie de probleme procedurale, Camera Deputaților a aprobat proiectul de revizuire cu o largă majoritate, îndeplinind numărul minim de voturi necesar în mai 2017.

Pasul 6: A doua cameră, Senatul, trebuie să aprobe proiectul de revizuire cu 3/4 din numărul total de voturi;

Suntem la Pasul 7: În cazul în care și Senatul va aproba proiectul de revizuire cu o majoritate de cel puțin 3/4 din numărul total de voturi, Curtea Constituțională se va pronunța asupra versiunii finale adoptate de cele două camere și va emite un aviz final de constituționalitate.

Pasul 8: Proiectul de lege constituțională se va publica în Monitorul Oficial, iar referendumul va avea loc în ultima duminică din cadrul perioadei de 30 de zile de la publicare.

Pasul 9: În ultima duminică din cadrul perioadei de 30 de zile de la publicare se va organiza referendumul național privind revizuirea Constituției României.

Pasul 10: După anunțarea rezultatelor finale, Curtea Constituțională va valida rezultatele și va declara revizuit textul art. 48 din Constituție. Procesul încetează aici, iar rezultatul final al referendumului este obligatoriu și final.

Distribuie:

Care sunt condițiile de validare a referendumului?

Conform legislației în vigoare, pentru validarea rezultatelor referendumului în sensul revizuirii constituției, trebuie îndeplinite două condiții concomitente:

Condiția de cvorum: prezența la vot a cel puțin 30% din numărul total al persoanelor cu drept de vot din registrul electoral.

 

Condiția de voturi valabil exprimate: pentru a fi valabil, cel puțin 25% din numărul total al persoanelor cu drept de vot din registrul electoral trebuie să-și exprime o opțiune valabilă.

Distribuie:

Este rezultatul referendumului obligatoriu?

DA! Rezultatul referendumului pentru revizuirea constituției este obligatoriu, iar textul supus aprobării populare devine parte a constituției.

Referendumurile pentru revizuirea constituției nu au rol consultativ, ci au rol de legiferare, obligatorie. Acest referendum NU este la fel ca referendumurile consultative convocate de președintele Traian Băsescu privind limitarea numărului de parlamentari la maxim 300.

Distribuie:
Distribuie: