Comunicat de presă – 5 februarie 2018

Asociația MozaiQ condamnă în mod categoric incidentele care au avut loc duminică, 4 februarie, la Muzeul Țăranului Român, la proiecția filmului „120 de bătăi pe minut”, când un grup de cetățeni a întrerupt difuzarea filmului, afișând simboluri naționaliste și homofobe, cântând imnuri religioase. Filmul, câștigător al marelui premiu la festivalul de film de la Cannes, spune povestea mobilizării activiștilor LGBT în contextul crizei HIV/SIDA din anii 90 și este o impresionantă lecție despre curaj, solidaritate și rezistență în condiții dificile.

Condamnăm gesturile extreme ale grupurilor ultra-ortodoxe și conservatoare care propagă prin mesajele lor ura împotriva comunității LGBT și considerăm că autoritățile au datoria să protejeze persoanele LGBT împotriva acestor acte de violență. Acțiunile de la Muzeul Țăranului Român nu contribuie la un dialog real în societate și ele vin la fix cinci ani când un incident similar a avut loc în același spațiu la proiecția filmului „The Kids Are Alright”.

Comunitatea LGBT și aliații au, în același timp, dreptul să organizeze și să participe la evenimente în spațiul Muzeului Țăranului Român, în condițiile în care vorbim despre o instituție publică, de interes pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală sau identitate de gen.

În contextul creșterii violenței fizice și verbale împotriva persoanelor LGBT în ultimii doi ani considerăm că intreaga clasă politică are datoria să dea un semnal mai hotărât către societate că discriminarea nu este acceptabilă într-o democrație și că toți cetățenii sunt tratați cu respect, ca egali în fața legii. Și noi, persoanele LGBT avem dreptul la demnitate și vrem să fim protejați de instituțiile statului.