Comunicat de presă | 29 septembrie 2018

Asociația MozaiQ atrage atenția asupra faptului că Primăria Municipiului București întârzie și blochează aprobarea amplasării unui cort în zona centrală a Bucureștiului, menit să informeze cetățenii cu privire la referendumul pentru modificarea Constituției. Organizația noastră a initiat demersurile pentru aprobarea unui cort imediat după decizia Curții Constituționale de avizare a referendumului, însă în acest moment ne aflăm în imposibilitatea de a amplasa în mod legal un cort de informare. Atât Comisia Tehnică de Circulație, cât și Administrația Străzilor refuză să deblocheze procesul de autorizare a amplasării cortului care informează cetățenii cu privire la referendumul de modificare a Constituției. Considerăm că aceste acțiuni contravin atât articolului 30, alineatul 1 din Constituție, care spune că „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, cât și articolului 30, paragraful 2 din Legea 3/2000, privind referendumul, care precizează că „în campania pentru referendum partidele politice și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice și prin mijloace de informare în masă”.

Blocarea autorizării amplasării unui cort vine în contextul în care și aprobarea unei manifestații publice a comunității LGBT s-a obținut în condiții dificile, solicitându-se insistent reprezentanților MozaiQ modificarea caracterului manifestației programată pentru 30 septembrie din marș în protest static, invocându-se indisponibilitatea tuturor rutelor centrale. Mai mult, directorul executiv al direcției de administrație publică, Magda Marinescu, s-a pronunțat în fața reprezentanților MozaiQ ca fiind o susținătoare a familiei tradiționale. Subliniem că în acest moment MozaiQ are semnat un protocol cu Primăria București pentru organizarea legală a unui protest în Piața Victoriei, alveola media, duminică, 30 septembrie, de la ora 13. Invităm aliații să ni se alăture manifestației în solidaritate cu comuntiatea LGBT și pentru a trage împreună un semnal de alarmă cu privire la importanța libertății de exprimare în perioada campaniei electorale.

Solicităm Primăriei Municipiului București urgentarea procesului de aprobare a unui cort de informare cu privire la referendumul pentru comunității LGBT, pentru a asigura buna informare a cetățenilor și pentru a prezenta corect în spațiul public poziția comunității LGBT. Considerăm că o campanie electorală pentru un referendum de modificare a Constituției reprezinta un element absolut crucial pentru întreaga societate, iar autoritățile trebuie să demonstreze responsabilitate totală și să asigure libertatea de exprimare, în condițiile legii, pentru toți cetățenii.