Asociația MozaiQ, alături de ILGA Europe, invită candidații să se alăture campaniei #ComeOut4EU, prima campanie de sprijinire a drepturilor persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, trans și intersex), în contextul alegerilor din 23-26 mai 2019 pentru Parlamentul European. Până în present, aproape 650 de candidați din aproape toate partidele europene s-au alăturat angajamentului european #ComeOut4EU.
Drepturile persoanelor LGBTI la răscruce
La nivelul Uniunii Europene, România încă se clasează pe ultimele locuri privind egalitatea drepturilor persoanelor LGBTI, avînd un scor total de 21% de atingere a drepturilor depline. Conform analizei Rainbow Europe, România ocupă locul 25 din cele 28 de state membre, fiind surclasată de Bulgaria ori Estonia.
Tema familiilor formate din persoane de același sex a dominat discursul public din România. După succesul cazului Adrian Coman și Clai Hamilton v. România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (5 iunie 2018) care a recunoscut drepturile membrilor unei familii formate din persoane de același sex, a invalidării referendumului pentru a interzice la nivel constitutional căsătoriile dintre persoane de același sex, atât clasa politică cât și organizațiile pentru drepturile omului, în special drepturile persoanelor LGBTI, au convenit pentru a sprijini legislația pentru parteneriatul civil. În prezent, această propunere legislativă a fost respinsă de către Senat, urmând să fie dezbătută de Camera Deputaților, camera decizională.
Discursul motivat de ură a fost accentuat de discursul public dar și de lipsa unei legislații care să sancționeze specific discursul care incită la ură pe criteriul orientării sexuale sau identității de gen, ori a unei politici publice care să adreseze direct atât discursul cât și crimele motivate de homofobie și transfobie. Nevoia unei astfel de politici publice la nivelul societății trebuie dublată de una specifică sistemului public de învățâmânt unde copiii și tinerii LGBTI sunt în mod special vulnerabili atacurilor, limitând accesul la educație.
Discriminarea de pe piața muncii este încă o realitate în multe din localitățile din România, în special pentru persoanele trans. Șomajul pe termen lung este adeseori asociat cu persoanele care decid să nu își ascundă orientarea sexuală ori identitatea de gen. Sărăcia în cadrul multor subcomunități LGBTI este exacerbată prin accesul limitat la sistemul public de sănătate, mobilitate redusă și precaritate locativă.
De peste un deceniu România nu are o strategie națională privind HIV/SIDA care să asigure atât prevenția, cât și sprijinirea persoanelor seropositive HIV, cetățeni pentru care speranța și calitatea vieții sunt periodic puse în pericol de lipsa accesului la tratament.
Dreptul de adunare și expresie al comunității LGBTI încă nu este exercitat în majoritatea localităților din România. În spațiile limitate în care comunitatea se reunește, autoritățile publice locale tergiversează ori limitează acest drept. Similar, organizațiile persoanelor LGBTI au acces limitat la forme de sprijin ale autorităților publice centrale ori locale, diminuând puternic capacitatea de organizare și reprezentare a societății civile.
Despre Angajamentul #ComeOut4EU
Alegerile din 2019 ale Parlamentului European vin într-un climat social și politic tot mai polarizat. Valorile și principiile fundamentale pe care a fost fondată UE – respectarea demnității umane și a drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității și a statului de drept – sunt contestate, iar drepturile omului, în special drepturile persoanelor LGBTI, se confruntă cu o provocare puternică.
Harta Rainbow Europe a ILGA-Europe a demonstrat multe progrese în situația juridică și politică a persoanelor LGBTI în întreaga Europă în ultimele decenii. Cu toate acestea, din ce în ce mai mult, progresele înregistrate în unele locuri au fost însoțite de regresie în altele, iar cea mai puternică tendință a fost aceea de stagnare, oferind teren fertil pentru reacții adverse și retrospective. Contextul actual face din ce în ce mai importantă asumarea în mod deschis a sprijinului pentru drepturile persoanelor LGBTI și căutarea în mod proactiv a oportunităților de a asigura protecția acestora.
Întărirea protecției în legislația și politicile UE
Mă angajez să fiu un susținător vocal al măsurilor specifice care vor asigura cel mai înalt nivel posibil de protecție juridică a drepturilor persoanelor LGBTI. Voi lucra în mod activ cu alții pentru a găsi strategii pentru a elimina lacunele în ceea ce privește protecția juridică pe criteriile de orientare sexuală, identitate de gen și caracteristici sexuale în domeniile anti-discriminare, infracțiuni motivate de ură și discursuri de ură. Voi depune eforturi în sprijinul măsurilor care măresc protecția pentru solicitanții de azil LGBTI (inclusiv adoptarea sistemului european comun de azil reformat) și mă voi asigura că libertatea de mișcare este la fel de accesibilă cuplurilor de același sex și familiilor acestora, respectiv hotărârea în cazul Coman. Voi contribui, de asemenea, în mod activ la implementarea eficientă a politicilor atât la nivel european, cât și la nivel național, ca un pas necesar pentru a face o schimbare reală în viața persoanelor LGBTI.
Asigurarea unui mediu favorabil pentru apărătorii drepturilor omului LGBTI
Mă angajez să acționez ca un apărător puternic și vocal al activității organizațiilor LGBTI și a activiștilor pentru drepturilor omului din întreaga Europă. Voi face acest lucru prin contestarea în mod activ a oricăror încălcări ale drepturilor civile și a statului de drept, prin responsabilizarea statelor membre ale UE cu privire la angajamentele luate. Voi depune eforturi pentru a asigura finanțarea continuă și accesibilă din partea UE pentru societatea civilă, inclusiv pentru organizațiile LGBTI, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii. Voi apăra drepturile persoanelor LGBTI împotriva tuturor forțelor care încearcă să erodeze valorile și standardele pe care se întemeiază UE.
Rolul de aliat pentru vocile subreprezentate
Mă angajez să-mi folosesc poziția pentru a amplifica vocile persoanelor LGBTI care sunt subreprezentate și pentru a contribui în mod proactiv la elaborarea de politicii UE mai cuprinzătoare pentru persoanele LGBTI care sunt excluse din cauza orientării lor sexuale, a identității sau expresiei de gen sau a caracteristicilor sexuale, dar și pentru credința, culoarea, dizabilitatea, statutul socio-economic și alte caracteristici. Voi face acest lucru prin aducerea la masă a unor voci subreprezentate ale comunității LGBTI, care își vor exprima în mod activ preocupările și vor pune problemele lor pe agenda instituțiilor UE. Voi asigura, de asemenea, că vocile LGBTI sunt incluse în direcția atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă.
Leadership european în ceea ce privește drepturile LGBTI
Mă angajez să garantez că UE va rămâne un campion vizibil al drepturilor persoanelor LGBTI atât în interiorul cât și în afara granițelor sale, precum și un aliat puternic al activiștilor LGBTI din Europa. Mă voi asigura că instituțiile UE va rămâne un lider în apărarea drepturilor persoanelor LGBTI prin adoptarea unei strategii UE privind LGBTI și luând pe deplin în considerare drepturile LGBTI în procesul de elaborare a politicilor UE. De asemenea, mă angajez să consolidez coerența internă și externă în angajamentul Uniunii Europene față de drepturile persoanelor LGBTI.
Valorificarea puterii poziției mele
Mă angajez să folosesc influența poziției mele pentru a promova drepturile persoanelor LGBTI și să lucrez pentru egalitate și incluziune atât în interiorul cât și în afara UE, oriunde pot. Voi fi deschis să mă implic într-un dialog activ cu activiștii și organizațiile LGBTI, care sunt vocile principale ale propriilor experiențe și nevoi. Voi fi un aliat puternic al comunității LGBTI și voi fi receptiv la apelurile la acțiune ale organizațiilor LGBTI de la toate nivelurile.
Semnează angajamentul #ComeOut4EU, și alătură-te celor peste 600 de candidați pentru alegerile pentru Parlamentul European, independenți sau deja afiliați cu familiile politice de la Bruxelles:
http://www.comeout.eu/sign-the-pledge/
Disclaimer: Vă rugăm să rețineți că toate semnăturile sunt revizuite de ILGA-Europe în momentul depunerii, cu sprijinul MozaiQ. ILGA-Europe își rezervă dreptul de a respinge semnăturile de la candidații care nu se află în practică sau nu se ridică la înălțimea drepturilor omului și a egalității pentru toți oamenii LGBTI sau care se angajează în orice fel de discursuri de ură, așa cum se subliniază în Apelul No Hate.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să luați legătura cu:
Mihnea Florea, coordinator campanie, la adresa mihnea.florea@gmail.com, telefon: 0741.020.613