Evenimente MozaiQ în Luna Istoriei LGBTQ+ 
 

Vrei să afli mai multe despre cum a început mişcarea LGBTQ+? Ce au fost protestele de la Stonewall şi care a fost rolul acestora? Deschidem Luna Istoriei LGBTQ+ cu o seară plină de discuții, prezentări şi distracție, pe data de 1 octombrie, la Teahouse 5 (Podstel București).
Mai multe detalii despre eveniment AICI.

Proiectul aparține Valentinei Iancu și lui Vlad Viski, conform cărora ”expoziția „OBIECT. Călător prin istorii publice și personale” aduce la lumină aspecte intime ale unor activiști, dar și elemente care au definit activismul local în spațiul public. Subliniem importanța obiectelor, dar și a mesajelor pe care acestea le transmit. Fie că vorbim despre un tricou cu un citat din Simone de Beauvoir, despre o brățară curcubeu, o rochie sclipitoare sau despre o jucărie cu două femei care se sărută pusă pe un birou, aceste obiecte reclamă spațiile publice și personale, transmit mesaje puternice și plasează individul într-o schemă mai largă a activismului continuu.”.
Mai multe detalii despre eveniment AICI.

MozaiQ te invită vineri, 4 octombrie, de la ora 19, la Centrul Ceh, la o dezbatere despre referendumul pentru familie care a avut loc la finalul anului 2018. Un an mai târziu analizăm împreună cauzele eșecului de la urne, felul în care s-a desfășurat campania electorală și atitudinile diferiților actori și instituții. Mai multe detalii AICI.

🏆 Deschidem Luna Istoriei LGBTQ+ cu un prima ediție a Lil’Paris is burning – Pose.
Balurile au creat un spațiul safe, în care comunitățile gay și trans hispanică și de culoare, puternic marginalizate, afectate de sărăcie și de epidemia SIDA, se puteau manifesta liber.
Pornind de aici, balurile au devenit o expresie a libertății, a celebrării, și a bucuriei. 🏆

Participanții concurează pentru trofee, premii și glorie. Piesa de rezistență a fiecărui bal este categoria Vogue. Categoriile la care puteți participa sunt:

1. courage & poise
2. butch queen realness
3. best runaway walk
4. best makeup & outfit

👠👠👠

Juriul va fi format din: Ana MorodanIoana Ciolacu-MironNoemi Meilman și Maurice Munteanu.
Hosts & djs : Eugen Rădescu & Paula Dunker

Formular de înscriere: https://forms.gle/WwFZFEYstz4xGhmR8

Let’s vogue! Mai multe detalii AICI.

În parteneriat cu “Şcoala Scrie despre tine”, am creat un eveniment special, în care îți punem la dispoziție cunoștințele de specialitate pe care trainerul nostru, Vera Ion, și echipa sa, le posedă, precum și materiale și instrumente pentru creație. Te invităm așadar să îți consemnezi locul în istoria queer la atelierul nostru de documentat povești personale, ce va avea loc la ARTHUB,
pe strada Theodor Aman, nr. 38 (zona Piața Romană – Grivița).

Pentru înscrieri completați următorul formular:
https://forms.gle/J3jG59kNykpfoTT6A

Mai multe detalii AICI.

Pe 6 octombrie ieșim în stradă pentru a reaminti societății de semnalul dat de români clasei politice, anume că #iubireanusevotează, drepturile omului nu pot reprezenta obiectul unui troc politic, iar minoritățile contează și trebuie protejate în România. Ieșim în stradă pe 6 octombrie, de la ora 14, în Piața Universității pentru a cere legalizarea de urgență a parteneriatelor civile, care să asigure un cadru legislativ atât pentru cuplurile gay, cât și pentru cuplurile necăsătorite. În acest moment toate proiectele legislative privind parteneriatul civil sunt blocate în Camera Deputaților, așadar solicităm deputaților să avizeze pozitiv aceste proiecte și să le voteze în plen. Mai multe detalii AICI.

De Coming Out Day v-am pregătit un super party Mad Pride x MozaiQ !! Haideți pe 11 Octombrie de la ora 21 în Underworld să ne celebrăm unii pe alții prin dans, relaxare, chitchat și ce vă mai vrea inima! Fie că ești parte din comunitatea LGBTQ+ sau comunitatea persoanelor cu afecțiuni mentale și indiferent dacă ești out complet, parțial, deloc, sau pur și simplu ești un aliat al nostru, te invităm să ne simțim bine împreună și să uităm pentru o seară de cine ne lasă sau nu societatea să fim, pentru că noi știm cine suntem, sau suntem în proces de a afla.
Mai multe detalii AICI.

Pe 13 octombrie, începând cu ora 12, te invităm la o serie de ateliere creative adresate tuturor persoanelor din comunitatea LGBTQIA+ care doresc să își exprime trăirile, sentimentele și experiențele prin desen, sculptură, pictură si bricolaj. Vino la ARTHUB, pe strada Theodor Aman nr. 38 (zona Piata Romană – Grivita), ca să inserăm împreună elementul ‘contemporan’ în Luna Istoriei LGBTQ+ prin explorea atât a victoriilor cât și a temerilor și obstacolelor din istoria personală. Nu îți face griji dacă nu ai explorat încă artele plastice – vom lucra împreună cu patru artiști tineri și talentați pentru a crea un spațiu confortabil și sigur, în care inspirația să contureze experiențele tale. Mai multe detalii AICI.

Dacă îți surâde ideea, te rugăm să te înscri completând acest formular până la data de 6 octombrie 💗 https://forms.gle/AzJpY1mXVu4T8bGG6

Pentru să vrem să creăm un cadru în care avem cu toții o voce, vă invităm să ne strângem duminică, 13 octombrie, la ARTHUB pentru o după-amiază de lectură intimă, vulnerabilă și călduroasă! În cadrul evenimentului vom citi și asculta poezii și fragmente de jurnal sau proză queer, împărtășind unii cu alții texte scrise de noi și/sau care rezonează cu noi. Puteți citi și texte în limba engleză, dar încurajăm mai ales folosirea limbii române. Haideți să ne deschidem unii față de alții, să ne ascultăm și descoperim poveștile, și să ne celebrăm trăirile unii altora! Evenimentul AICI.

Vino la o seară plină de conversații faine şi boardgames, iar dacă ai vreunele distractive pe acasă şi nu ai cu cine să le joci, vino cu ele la eveniment să ne jucăm împreună! Evenimentul va avea loc în data de 14 octombrie, la Teahouse 5 (Podstel București) între orele 20 și 22, și este deschis exclusiv *femeilor lesbiene, bisexuale, trans, aliate, precum și persoanelor queer şi non binare. Evenimentul AICI.

MozaiQ cheamă membrii comunității să ia parte la un vernisaj pe tema istoriei queer personale și comunitare ce va avea loc la Beciul Național de Artă Contemporană (BNAC) pe strada Stelea Spătaru numărul 13. Acesta va fi deschis în data de 18 octombrie și va putea fi vizitat până la data de 3 noiembrie. Haideți să ne adunăm într-un spațiu în care să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine unii pe alții, în care să aflăm împreună povești transpuse în artă de diverse feluri și să vedem tablouri ale istoriei noastre atât de diverse prin ochii artiștilor. Mai multe detalii AICI.

Fie că vrei să te reînnoiești, să îți vinzi produsele, să te eliberezi de lucrurile de care nu mai ai nevoie sau pur și simplu să stai cu noi la un ceai cald și taclale, te așteptăm pe 26 octombrie la Podstel București pentru un yard sale plin cu de toate!

Dacă ești parte din comunitatea LGBTQ+ și confecționezi haine, cărți, lumănări sau alte produse de orice fel și vrei să le vinzi într-un cadru prietenos, sau poate îți place să gătești și vrei să îți vinzi merindele și să îi ajuți pe cei din comunitate să afle despre tine, completează formularul următor pentru a ocupa loc la un stand! https://forms.gle/EjfPU4L18PzVDAyD8

Iar dacă nu te încadrezi în categoria de mai sus, te invităm să-ți faci curat prin dulapuri, cutiuțe și sertare, și să aduci ce nu mai folosești la freeshop-ul MozaiQ!

Mai multe detalii, precum și regulile evenimentului, AICI.

Dacă cânți, fie cu vocea sau la un instrument, și faci parte din comunitate, te invităm să te înscrii la primul Jam session organizat de MozaiQ în colaborare cu Podstel București! Evenimentul va avea loc pe 26 octombrie 2019 și va fi parte din yard sale-ul plin cu oameni faini, muzică bună și multă istorie queer 🌸 Evenimentul AICI.

Înscrierile se fac aici: https://forms.gle/YfyWdtZiXuY8ynDWA

Mai avem însă și alte evenimente programate, așa că fiți cu ochii pe noi 😉

 
Noutăți din comunitate și împrejurimi 
 

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 15.00, are loc Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”. Pornim de la Piața Universității, din Parcul Colțea, spre Piața Victoriei. Ieșim cu toții, cu mic cu mare, pentru siguranța femeilor, în protest împotriva violenței de gen și a nepăsării autorităților.

Mai multe detalii despre eveniment AICI.

Harder se întâmplă și luna asta! Noi o să fim pe 19 octombrie de la 23 în Club 16, hai și voi! Mai multe AICI.

 
Inițiative importante & Relevante pentru comunitate
 

Mad Pride este o mișcare internațională pentru dreptate socială inițiată de utilizatori și supraviețuitori ai psihiatriei și ale diverselor forme de discriminare, cum sunt persoanele cu suferințe și/sau dizabilități mentale și sociale, persoane vulnerabile din punct de vedere socio-economic, sau persoane care aparțin unui grup minoritar etnic, sexual, de identitate de gen etc. Mișcarea Mad Pride înglobează cerințele diverselor mișcări sociale pentru drepturi de bază: acces la o locuință sigură și accesibilă financiar, dreptul de a decide cu privire la propriul corp, dreptul de a fi protejat de violență, dreptul la accesibilitate, dreptul de a decide unde și cu cine trăim șamd. Mișcarea este celebrată anual la date diferite în funcție de continent și de țară. În Europa este marcată anual în țări precum Spania, Italia, Grecia, zona Balcanilor, Marea Britanie, Finlanda și Suedia.
Festivalul se va desfășura anul acesta pentru prima dată în România între 6 și 12 octombrie.

Aflați mai multe pe pagina MAD PRIDE România: AICI