Asociația MozaiQ constată cu stupoare că homofobia și transfobia sunt încă instrumente politice folosite în campania electorală de diverși actori politici. Apariția, în spațiul public, în debutul campaniei electorale pentru alegerile locale, pe rețelele de socializare și în presă, a unor clipuri în care sunt impersonate persoane LGBT umilite în public, validează violența pe criteriul identității de gen și contribuie la un climat de ură față de persoanele transgender.
Asociația MozaiQ LGBT, organizație comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) din România face apel la clasa politică să respecte demnitatea persoanelor LGBT în perioada campaniei electorale și să dea dovadă de responsabilitate în discursul și acțiunile sale.
„Cerem partidelor politice să nu alunece în panta populistă a homofobiei și transfobiei, avem nevoie de o campanie electorală în care problemele comunității LGBT din România să fie discutate într-o manieră serioasă, căci drepturile fundamentale și demnitatea umană nu pot fi bagatelizate sau folosite pentru atacuri politice” a declarat Antonella Lerca Duda, vicepreședintă MozaiQ și femeie transgender romă.
Clasa politică reciclează armele folosite de grupurile conservatoare în timpul referendumului din 2018 de restrângere a definiției familiei în Constituție, pentru a câștiga capital electoral. Aceste tehnici încearcă să distragă atenția alegătorilor de la problemele reale cu care se confruntă comunitatea LGBT, o comunitate în continuare vulnerabilă și insuficient reprezentată politic. Cuplurile formate din persoane de același sex nu au nicio formă de recunoaștere legală din partea statului, persoanele transgender au dificultăți în accesul la servicii medicale, schimbarea actelor de stare civilă este în continuare un proces anevoios și costisitor, România nu are o strategie națională HIV/SIDA, iar bullying-ul anti-LGBT în școli rămâne o problemă urgentă.
Politicienii aflați în campanie electorală au o responsabilitate de a transmite un mesaj hotărât că manifestările homofobe și transfobe nu își au locul într-o societate democratică, mai ales într-o perioadă în care societate este extrem de polarizată, iar dezinformările și campaniile de denigrare sunt folosite tot mai des. România rămâne una dintre cele mai intolerante țări europene față de comunitatea LGBT, iar semnalele politice privind respectarea drepturilor omului și a demnității umane devin cu atât mai importante.