Comunicat de presă

23 decembrie 2020

ACCEPT și MozaiQ condamnă ferm abuzul fizic și psihologic comis de un echipaj al Poliției Capitalei asupra unei femei transgender, care a început într-un mijloc de transport în comun și a continuat în cadrul Secției 2 de Poliție din București, în ziua de 20 decembrie.

Intervenția brutală din partea poliției și a jandarmeriei, care a constat în repetate agresiuni fizice și verbale, a fost înregistrată de un călător și făcută publică pe rețelele de socializare. Aceste imagini au fost preluate de televiziuni și prezentate ca materiale de știri în absența unei investigații jurnalistice care să ia în calcul perspectiva victimei, denaturând astfel realitatea.

Persoana agresată este Anca, o femeie transgender romă instituționalizată. Ea ne-a povestit că duminică, în jurul orelor 15, conflictul  a început cu injurii transfobe și homofobe pe care un grup de trei femei cisgender i le-au adresat în stația STB Aviatorilor. Pentru a evita conflictul, victima a luat un autobuz, dar a fost urmărită de acestea, care au continuat umilirea și hărțuirea verbală timp de câteva stații. Nu a existat o altercație fizică în mijlocul de transport, dar a fost solicitată intervenția poliției, pentru că Anca s-a apărat verbal în fața acestei hărțuiri. În stația STB Gara Băneasa s-a prezentat un echipaj numeros, format din Poliție și Jandarmerie, pregătiți să confrunte marele pericol social: o femeie firavă, care cântărește mai puțin de 50 de kilograme.

Anca a fost trasă cu forța afară din autobuz de un polițist, trântită la pământ, imobilizată, încătușată și băgată cu forța într-o mașină de poliție. În drum spre secție, polițiștii au făcut numeroase afirmații cu caracter transfob și homofob, precum și numeroase amenințări de internare forțată într-un spital de psihiatrie sau legate de viitoare acte de violență pe care victima le va suferi odată cu ajungerea ei în secția de poliție. De asemenea, Anca susține că a fost lovită în continuu până când a ajuns la secție,  unde acțiunile violente și abuzurile de putere nu doar că nu au încetat, ci au fost imitate de mai mulți agenți sau ofițeri de poliție, făcându-i-se inclusiv poze de către aceștia în timp ce era umilită.

Ancăi  nu i s-a permis să ceară asistență și nu i s-a prezentat niciun motiv pentru care se află la secție, fiind obligată să semneze, sub amenințare, trei procese verbale pe care nu i s-a dat voie să le citească.

„M-am simțit umilită de poliție, neapărată. Nimeni nu mi-a luat apărarea, nimeni nu a zis „de ce o trântiți așa, de ce nu stați de vorbă întâi?”. Polițistul nu a avut răbdare să înțeleagă de unde a plecat conflictul, adică de la agresiunea verbală la adresa mea ca femeie transgender. M-a durut să văd imaginile filmate și reportajele din presă, în care autoritatea statului efectiv dă cu mine de pământ. Autoritățile trebuie să aibă un altfel de comportament față de oamenii aflați într-un conflict, să afle de unde pornește un conflict și să apere adevărata victimă,” povestește Anca.

Anca, cu sprijinul Asociației ACCEPT și avocatului Cristinel Buzatu, a depus astăzi plângere penală împotriva Poliției Române, pentru purtare abuzivă și tortură. ACCEPT a însoțit-o pe Anca la INML pentru obținerea unui certificat medico-legal care să ateste abuzul asupra ei și va oferi asistență juridică de-a lungul întregului proces pentru a se asigura că abuzatorii vor fi pedepsiți conform gravității faptelor comise. Aceste acte revoltătoare nu fac decât să sublinieze încă o dată relele tratamente la care sunt supuse persoanele transgender din România în interacțiuni cu forțele de ordine.

„Cerem luarea unor măsuri ferme împotriva polițiștilor și jandarmilor care au făcut abuz de putere și au rănit atât fizic, cât și emoțional un om aflat într-o situație extrem de vulnerabilă . Poliția Română trebuie să penalizeze direct proporțional astfel de fapte și să revizuiască felul în care cei investiți cu o prea mare autoritate sunt instruiți să acționeze. Anca nu e singură și i se va face dreptate”, a declarat Patrick Brăila, activist trans și copreședintele Asociației ACCEPT.

„Cei mai vulnerabili dintre noi sunt și cei mai expuși la abuz. Poliția, deseori, nu este un aliat al persoanelor vulnerabile la discriminare și marginalizare, ci perpetuează prejudecățile majorității. Forțele de ordine trebuie să promoveze pacea socială, care nu se poate asigura prin intervenții în forță total nejustificate. Din contră, Poliția Română a fost găsită vinovată în repetate rânduri de purtarea abuzivă și tortura față de persoane vulnerabile”, a declarat avocatul Ancăi, Cristinel Buzatu.

„Imaginați-vă viața unei femei trans fără adăpost, care nu are o casă unde să se exprime liber, care este hărțuită tot timpul, oriunde, în orice fel. Ura din societate are manifestări violente asupra noastră, a femeilor trans. Iar violența împotriva Ancăi este în același timp îndreptată și împotriva mea și a tuturor femeilor transgender”, a declarat Antonella Lerca Duda, vicepreședintă MozaiQ.

„Noi o cunoaștem pe Anca de mai multă vreme și am încercat să o ajutăm de mai multe ori, violența împotriva ei nu este justificată și credem că e important să existe o susținere comunitară față de ea, în paralel cu acțiunile împotriva abuzurilor” a declarat Bianca Varga, prezentatoare a emisiunii comunitare Două Pupeze Negre. 

Dată fiind situația vulnerabilă în care se află Anca din punct de vedere al locuirii, comunitatea a dat drumul unei campanii de strângere de fonduri pentru a-i putea asigura Ancăi o chirie pentru lunile dificile de iarnă care urmează. Cei interesați să doneze o pot face în conturile Asociației MozaiQ, informații disponibile pe paginile noastre de social media.