Rușine Ciolacu, rușine Orban!
 
Asociația MozaiQ este revoltată de mesajele recente ale liderilor principalelor partide politice cu privire la adoptarea, de către Parlamentul European, a unei rezoluții prin care Uniunea Europeană este declarată „zonă de libertate pentru comunitatea LGBT”.
 
Într-o perioadă în care Uniunea Europeană sărbătorește adoptarea acestei rezoluții istorice cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, politicienii români se întrec în a-și declara suportul față de așa zisa „familie tradițională” în opoziție cu familiile si membrii comunității LGBT, contribuind în acest fel la antagonizarea celor două grupuri. Liderul Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu și liderul Partidului Național Liberal Ludovic Orban au ieșit public în ultimele două zile să-și reitereze atașamentul la ceea ce numesc ei „familia tradițională”, Ciolacu mergând mai departe și declarând că se opune pe față atât „căsătoriilor gay”, cât și parteneriatelor civile, pe când Orban a spus că respectă drepturile oricărui cetățean de a avea orice orientare dorește dar că el personal susține „familia tradițională”, aruncând tematica LGBT în derizoriu.
 
Clasa politică rămâne și în 2021 la fel de imatură cu privire la drepturile comunității LGBT ca în anul 2018, anul în care românii au dat o lovitură la urne habotnicilor care doreau restrângerea drepturilor persoanelor LGBT. Nici acum clasa politică nu și-a asumat eșecul Referendumului pentru familie, deși majoritatea liderilor politici au susținut și au participat la organizarea referendumului în cauză.
 
România are obligația de a legaliza parteneriatele civile sau o formă de recunoaștere a cuplurilor LGBT, în urma unor decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Constituționale a României, care statutează în cazul Adrian Coman v România că statul român trebuie să recunoască și cuplurile formate din persoane de același sex într-o formă sau alta, fie parteneriate civile, fie căsătorie. Mai mult, o serie de cupluri formate din persoane de același sex au mers deja la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a le fi recunoscute uniunile, și cel mai probabil România va fi condamnată de CEDO și pe această speță, în linie cu jurisprudența acestei curți.
 
„Domnule Ciolacu, domnule Orban, aveți un tupeu incredibil să atacați comunitatea LGBT într-un moment când Europa semnalizează că e important să ne respectăm cetățenii LGBT. În condițiile în care noi vorbim despre o comunitate marginalizată, fără drepturi, supusă discriminării constante peste tot în societate, Dvs. ar trebui să reprezentați un model pentru societate și să legalizați parteneriatele civile, nu să loviți în cei mai vulnerabili dintre cetățeni. Să vă fie rușine!” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.
 
„Este inimaginabil cum acest dublu standard încă mai poate exista și cum populismul este încă cea mai iubită armă a politicienilor. Aceștia totuși se feresc să ne spună cum sprijină concret familia tradițională, aceasta fiind instrumentalizată politic, la fel cum este și comunitatea LGBT, doar la nivel de declarații politice. În 2021 familiile LGBT din România au nevoie de recunoaștere, de protecție, nu de politicieni care nu mai știu cum să se eschiveze de la o discuție despre drepturi egale și căsătorie egalitară” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.
 
Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității în România, respectiv eliminarea din Codul Penal a infamului Articol 200 care trimitea persoanele LGBT la pușcărie pentru până la 5 ani. Nici astăzi statul român nu și-a cerut scuze sutelor de victime care au înfundat pușcăriile în deceniile anterioare anilor 2000. Comunitatea LGBT de astăzi se află încă sub umbra acestui Articol 200 prin prisma faptului că discriminarea continuă să fie la cele mai ridicate cote din Europa, cuplurile formate din persoane de același sex nu sunt recunoscute legal, persoanele transgender nu au opțiuni demne pentru schimbarea actelor de stare civilă și acces la servicii de sănătate (lucru pentru care România a și fost condamnată anul acesta la CEDO în cazul X și Y v. România), persoanelor care trăiesc cu HIV le este constant întrerupt tratamentul, punând în pericol viețile lor, problematica bullyingului nu este adresată în educație, violența împotriva persoanelor LGBT este în creștere (inclusiv din partea Poliției), iar lista poate continua.
 
Asociația MozaiQ atrage atenția clasei politice că România este deja condamnată la Curtea de Justiție a UE și va fi condamnată și de CEDO pentru că nu își respectă cetățenii LGBT. Absența drepturilor acestei minorități este inimaginabilă într-o Europă a valorilor fundamentale ce țin de democrație, stat de drept și respect pentru minorități. Absența acțiunii politice, respectiv legalizarea parteneriatelor civile, nu face decât să îndepărteze România de la traseul său democratic, cu efecte asupra noastră, a tuturor.