O coaliție formată din 42 de organizații ale societății civile, asociații studențești, asociații de elevi și federații naționale, la care s-au alăturat sute de cetățeni, profesori, studenți, elevi și părinți, vă înaintează scrisoarea de față pentru a atrage atenția cu privire la importanța diversității drept valoare fundamentală în procesul de educație, precum și a nevoii de a asigura un nivel înalt de protecție împotriva oricăror forme de discriminare, inclusiv pe baza orientării sexuale. Ne exprimăm, așadar, dezacordul puternic față de orice ingerință în actul educațional prin acțiuni de natură religioasă care să ducă la reducerea gradului de protecție împotriva discriminării pe baza orientării sexuale. Considerăm nedemocratică și în contradicție cu spiritul reformator al proiectului „România Educată” orice măsură care neagă valoarea diversității sau a protecției împotriva oricăror forme de discriminare.
Semnează și tu petiția AICI.
În ceea ce privește diversitatea, considerăm că aceasta constituie o valoare fundamentală a oricărei societăți liberale și democratice. Într-o societate atât de diversă precum cea românească, populată de grupuri cu credințe, identități, valori și obiceiuri distincte, diversitatea este o resursă de învățare fundamentală. Într-o Europă definită de motto-ul „unitate în diversitate”, considerăm că este menirea școlii românești de a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante.
În ceea ce privește protecția împotriva discriminării, considerăm orice măsură de diluare sau eliminare a garanțiilor existente în actualul proiect de lege drept inadmisibile și contrare obligațiilor internaționale pe care România și le-a asumat. În acest context, eliminarea diversității ar fi contrară:
- Art. 16, alin. (1) din Constituția României, care garantează că ”cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.”
- Art. 32, alin. (1) din Constituția României, privind dreptul la învățătură pentru toți cetățenii, cu posibile implicații și pentru art.32, alin. (6) din actul fundamental cu privire la autonomia universitară. În acest ultim caz, reamintim atacurile continue asupra universităților în țări ca Ungaria și Polonia, care au plasat aceste țări în directă coliziune cu valorile europene.
- Art. 30, alin. (1) și (2) din Constituția României, care garantează că ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile” și că ”Cenzura de orice fel este interzisă.”
- Art. 2, alin. (1) din OG 137/2000, care reliefează că ”prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea (…) drepturilor omului și a libertăților fundamentale.”
În condițiile în care România a fost criticată în repetate rânduri de către forurile internaționale pentru eșecul de a îndeplini obligațiile ce îi revin privind combaterea discriminării și segregării în școli, este lipsită de temeinicie orice inițiativă care urmărește să reducă gradul de protecție împotriva discriminării. Subliniem dispozițiile art. 11, alin. (1) din Constituție, respectiv că ”Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte” și art. 20, alin. (1), anume că ”dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.”
În acest sens, reamintim:
- Art. 26 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, alin. (1), ”orice persoană are dreptul la învățătură” și alin. (2), ”învățământul trebuie să urmărească dezvoltarea deplină a personalității umane și întărirea respectului față de drepturile omului și libertățile fundamentale”
- Prevederile Convenției UNESCO privind lupta împotriva discriminării în domeniul învățământului, ratificată de România în 1964.
- Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, art. 10 privind libertatea de gândire, art. 11 privind libertatea de exprimare, art. 14 privind dreptul la educație, art. 16 privind dreptul la libertate și la siguranță și art. 21 privind nediscriminarea.
- Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv art. 2 privind dreptul la instruire, art. 5 privind dreptul la libertate și la siguranță, art. 9 privind libertatea de gândire și art. 14 privind interzicerea discriminării.
- Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene, art. 10 privind combaterea discriminării ”pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală.”
Considerăm că orice reformă a sistemului educațional românesc nu poate fi completă fără creșterea atenției pentru promovarea diversității ca resursă educațională și fără acțiuni concertate pentru combaterea discriminării grupurilor vulnerabile, în acord cu Constituția României, legislația existentă, precum și tratatele internaționale la care România este parte. Mai mult, un sistem de educație incluziv și eficient are la bază libertatea de gândire și de exprimare, gândirea critică, respectul față de profesori, elevi și studenți și asigurarea de oportunități egale pentru toți, indiferent de categoria socială.
Prin urmare, solicităm:
- Includerea principiilor egalității şi nediscriminării în noile legi ale educației;
- Asigurarea unui cadru de dezbatere pentru legile educației, care să includă toți actorii relevanți;
- Legile educației să se bazeze pe principii democratice, ale statului de drept, independente de ingerințe religioase;
- Includerea în planul național de formare continuă în cariera didactică a unor cursuri cu privire la importanța combaterii discriminării și a promovării diversității, echității și incluziunii;
- Asigurarea de servicii de sprijin pentru grupurile vulnerabile în școli și universități și în relația cu părinții și profesorii, pentru a preveni abandonul școlar și riscurile care conduc la acesta: hărțuire, denigrare, anxietate, suicid;
Problematica bullying-ului să fie abordată într-o manieră serioasă, respectiv să existe mecanisme de prevenire, de depistare și sancționare a faptelor de violență psihologică – bullying, în conformitate și cu Legea 221/2019 pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale 1/2011.
- Având în vedere importanța diversității și incluziunii, considerăm necesar ca noua lege a învățământului preuniversitar să includă, în trunchiul comun, o disciplină despre diversitate, echitate și incluziune (DEI). Un astfel de curs ar trebui să fie disponibil tuturor elevilor din ciclul liceal.
În final, semnatarii acestei adrese speră că principiile și valorile incluse în noile legi ale educației, respectiv principiul nediscriminării, egalității de șanse, incluziunii sociale și respectului vor fi reflectate în cadrul normativ.
Semnatari
Asociația MozaiQ LGBT
Asociația CIVICA
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Federația Asociațiilor Studenților la Psihologie și Științele Educației „Cognosis”
Consiliul Municipal al Elevilor București
Federatia UNOPA
Consiliul Național al Elevilor
ActiveWatch
Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
Asociatia E-Romnja
Consiliul Județean al Elevilor Vrancea
Asociatia Eu Sunt! Tu?
Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP)
Centrul de Resurse Juridice
Asociația Transcore
ARAS – Asociația Română Anti-SIDA
Fundatia Proiectul pentru Educatie Civica si Dezvoltare Academica (ECDA)
Asociația ACCEPT
Asociatia Equivox
Carta Diversității din România
Asociația SEXUL vs BARZA
Asociația Iele-Sânziene
Asociatia CUTRA
Asociația Rise OUT
Asociatia Identity.Education
Grup de inițiativă [H] BRAȘOV
Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO)
Asociația EasyECO
Asociația PRIDE România
Asociația Front
Asociația Sens Pozitiv
Club IMPACT – Imbatabilii Picior de Munte
Romanian Harm Reduction Network
Asociatia Plural
Asociatia Reset
Asociatia NEOS
Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Asociația HUMANE IN:DEED
Asociația Incluziune pe Bune
Asociatia A.R.T. Fusion
Institutul Român pentru Pace – PATRIR
De asemenea, s-au alăturat demersului:
Ionela Băluță, profesoară universitară, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.
Anca Dumitru, doctorandă, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Bogdan Zaharescu – Coordonator educație, ARAS
Balaban Bogdan – Arhitect
Liliana Daniela Chivulescu – profesor învățământ primar
Noemi Meilman, om de comunicare si mama
Munteanu Maria-Gabriela – studenta
Paul STIEGELBAUER, Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol)
Răileanu Ana-Maria – studentă
Oana Băluță, conf.univ.dr. Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Blejeru Stefan Alexandru – student
Cristina-Maria Sasu, asistent manager ARAS
Lupulescu Iulia-Mara – studenta
Popescu Laura, profesor, Liceul Tehnologic Special Nr. 3, București
Silvia Asandi, Director general Fundația Romanian Angel Appeal
Florin Fesnic, cercetator III, Centrul pentru studierea democratiei, UBB Cluj
Ioana Popescu, casnică, părinte
Finți David Andrei – medic
Victor- Constantin Vlăduț, doctorand, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Șerban Ungureanu- Învățător, Școala Gimnazială Nr, 25, București
Prof. univ. Roxana Marinescu, ASE București
Conf.univ.dr. Luciana Alexandra Ghica, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Mihai Lixandru – Manager de proiect ARAS, coordonator al rețelei Checkpoint ARAS
Radu Popa – expert securitate & intelligence
Software tester Silviu-Florin Doroftei, ACCENTURE Romania
Micu Ana-Mihaela, studentă
Delia Bianca Lazar – elev
Ciprian Mihali, conf.univ.dr., Universitatea Babeș – Bolyai
Lusiana Ioana Ștefănescu – elev
Ruxandra Vișan, profesor universitar, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București
Cosmina Eugenia Marin – elev
Smaranda Witec, lect.univ.dr., Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din București
Emil Moise, Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Cabinet Individual de Psihologie – Musat Cristian Claudiu
Irina Mateescu – Asociația Moașelor Independente (AMI)
Cabinet individual de psihologie – Claudia Soare
Conf univ dr Anca Dohotariu, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Cristian Alexandrescu – Consultant Fonduri UE
Simona Necula, cadru didactic asociat, Facultatea de Științe politice, Universitatea din București
Larissa Luică, lector colaborator, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București
Elena-Andreea Negoi – Coordonator Centru de tineret, Fundația Romanian Angel Appeal
Visinel Balan – Vicepreședinte Autoritatea Nationala pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adoptie
Natalia Vladut – Consultant IT
Mirela Luculescu, pensionara
Georgescu Corina Maria student la Facultatea de Sociologie și Comunicare, Universitatea Transilvania din Brașov, voluntar H/Transcore
Catalin Vîrvoreanu, Owner companie imobiliara si masterand al Academiei de Studii Economice din Bucuresti
Cosmin Lazăr, masterand, Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Sorina Daniela Dumitrache, Lect.univ.dr. Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala,
Universitatea din Bucuresti
Andrei Silviu Dragnea – programator
Robert Ratiu, specialist in comunicare
Ana Chima – președinte AVE – Asociația Vâlceană a Elevilor
Alexandru Lentz – Antreprenor
George Popescu – inginer
Adrian Daraban – Administrator firmă
Adrian Paraschiv- student
Bumbaru Sorin – Artist Manager Roton Music
Pădurarul Bogdan – Evaluator
Mona Popescu – Administrator Firma
Ciprian Burlibasa – Analyst WBD
Ciprian-Laurențiu Pârvu- Student al Universității Transilvania din Brașov
Conf. Univ. Dr. Ruxandra Ivan, Universitatea din București
Bianca Andrada Crețan – Antreprenor
Adina Popescu – Antreprenor și Account Manager
Iacob Eduard – Antreprenor si Student
Iulia Lumânare – actriță
Barbie – stylist
Rafaiel Lachausse – inginer
Pantea Gratian – Make up artist
Antonella Lerca Duda, femeie trans scriitoare
Codruța Popescu – Asistentă Stomatologie
Dorian Ciocan – Inginer Geofizician Baker Hughes
Gabriel Cordos – asistent medical ATI
Vlad Babenco, doctorand, Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, Bucuresti
Micula Aurel – inginer automatist
Lucian Dunareanu – manager organizare evenimente
Vlad Ciobanu – Antreprenor
Gripcă Gheorghe-Alexandru, Spiritual Life Coach & Numeroconsilier pentru Dezvoltare Personală
Bardașu Radu-Cristian – sub-inginer geodez
Klaus Tomass Engel – baiat trans, artist chitarist activist sculptor si practicant de vrajtiorie pagan
Costin Paul Marius – student
Rebeca-Miriana Basut – Studenta
Dobre Nicolae – Student, Medicină Generală, anul 6, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
Tătaru Ionuț – expert achiziții, business management
Hodorog Marius -student
Udroiu Razvan-Mihai -student
Cosmin Gurau – PR Manager
Adina Drăgan- studentă,
Bârlescu Adrian – Însoțitor de zbor
Ionela-Alina Biru, medic rezident medicina de familie
Marian-Alexandru Chiculiță – Actor
Ioana Gavril, Content Creator
Ioana Apostol- Manager proiecte culturale
Lucian Hanu – coordonator Checkpoint ARAS Bucuresti
Sergiu Luculescu, antreprenor
Ioana Petrovicescu, couch
Teodora Slavu, graphic designer
Vlad Pavel, Marketing specialist
Marius Ghincea, cercetător
Ovidiu Sapigiuc – coordonator Checkpoint ARAS Iasi
Cosmin Alexandru Prisacaru, medic
Cetin Rasid – Inginer Programator
George Cristian Todea – 3D Character Artist
Postolache Adrian – casier
Țiclete Răzvan-Ioan – inginer electronist
Gosav Cristi – student
Nicoleta Dascălu – manager proiect
Cristina Săracu, consultant
Mihaela Marcu, avocat
Dragoș C. MATEESCU, ICUB și IDR
Mădălina Olteanu – Profesoară
Alexandra-Ștefania Pavel – elev
Gribis Emi – tehnician electronist
Bajan Bogdan Andrei – inginer
Slamnoiu Cristian-Gabriel – inginer
Mădălina Mitrea- elevă
Alexandru Fintina – director magazin
Pascu Teo – elev
Condurache Stef – elev
Iustina Mihaela Duță – manager proiect
Costea Darius – Manager RelatC
Ramona Nicoleta Cîrcu – Masterandă SNSPA
Liliana Popescu, profesor universitar
Mihai Florentin – inginer
Iova Andreea Cristina, masterand
Mangalea Violeta, masteranda
Aida Bulareanu, salariata
Diyaa Khaula, salariat
Uloi Andreea Isabela, elevă
Badita Rares, inginer
Fabian Vlad – elev
Xhenis Shehu – doctorandă, Facultatea de Științe Politice, SNSPA
Radu Sorin – Creator de continut
Dana Oancea, cofondator Carta Diversității din România
Teodora Drăguș – Programator
Zbirciog Alex, activist si creator de continut
Trifu Cristian, Designer Web
Sorea Ștefania, designer web
Marian-Viorel Onica – Cash Management Consultant
Mihaela Pop, ACCENTURE Romania (Transaction Process Analyst)
Georgiana-Ioana Țucan, Promoteart International (Grafician)
Alina Șerban, Oracle (Tools and Automation Business Analyst)
Roxana Maria Bratu, Habarnam SRL (funcționar economic)
Ionuț Vlad Nicolae, Alegeri infinite SRL (Administrator)
Andrada Oana Bănulescu, RBT Trans SRL (Dispecer transport)
Ana Bratu, pensionară
Ion Marius Bratu, PFA
Zuca Luculescu, pensionar
Iliescu Mihaela, Arctic SRL (Gestionar)
Eugenia Țucan, pensionară
Bontas Elena-Izabela – absolvent Drept
Iosif George Țucan, șomer
Ionuț Robert Bănulescu, RBT Trans SRL, (Administrator)
Ardeljan Benjamin – Student
Pleșa Cătălina -Student la Drept
Simina Bădică, istoric, curator, Casa Istoriei Europene, Bruxelles
Alexandru Bratu – Vicepreședinte Consiliul Tinerilor Instituționalizați
Pașcanu Fernando – Președinte Consiliul Tinerilor Instituționalizați Filiala Cluj
Uwe Leonhardt, Antreprenor
Anastasia-Elena (An) Aposteanu – elev CNIH
Andrei Ionut Onea
Zack Denis Andrew Cîmpeanu- Elev ,,Școala postliceala Henri Coanda”
Sephera – elevă
Olander Mihael – Casier
Hirtan Iustin-Ciprian – student UMF IH
Elena Andrei, artist vizual, membru ARTHUB Bucharest/Grădina ArtHub
Bontas Elena-Izabela
Bogdan Zainea – analist financiar
Diana Margarit, conferențiar doctor
Sebastian Florea, psiholog clinician
Adrian Buzatu
Ingrid Schultz, Video Marketing Executive
Lungu Delia Gabriela, student Facultatea de Medicina Veterinară USAMV București
Alina Bocai, Director Programe, ARAS
Drăgan Maia Andreea, elevă
Dosoftei Andra Maria- studenta Asistență socială
Catincuț Mihai Cristian – student
Victor Vozian, ARAS-Coalition PLUS
Ionescu Iris Cezara, eleva
Sinescu Rareș, elev Colegiul Național “A. T. Laurian”
Baciu Leria, studentă UAD Cluj Napoca
Roxana Purcarea – Psiholog clinician