În data de 6 mai 2023 va avea loc Adunarea Generală Anuală MozaiQ, care va alege un nou Consiliu Director și un Cenzor pentru perioada 2023-2025.
Rolul Consiliului Director (sau Board) este de a asigura buna guvernanță a organizației, de a consolida componentele de fundraising și networking, precum și de planificare strategică.
Rolul Cenzorului, conform Statutului, este de a superviza toate operațiunile financiare în acord cu legislația națională și internațională, precum și regulile specifice fiecărui finanțator.
Membrii Consiliului Director și Cenzorul vor fi aleși de membrii Asociației MozaiQ reuniți în Adunarea Generală Anuală Ordinară 2023.
Pentru Consiliul Director s-au înscris 11 candidați, iar pentru poziția de Cenzor s-a înscris un candidat, profesioniști cu expertize variate și relevante pentru comunitatea LGBTI, din societatea civilă și mediul de business.
Urmează prezentarea fiecărui/ei candidat/e în ordine alfabetică:
CEZARA DAVID
Candidez la al doilea mandat ca membră în Consiliul Director. Motivația inițială este încă acolo. Pe de o parte, cred în munca organizațiilor neguvernamentale, a activiștilor de drepturile omului, în necesitatea de a te implica, de a-ți face vocea auzită și de a nu sta deoparte într-o societate care nu respectă drepturile tuturor, ba mai mult, le încalcă flagrant. Specific, cred în munca de dezvoltare comunitară a MozaiQ și în abordarea pe care o are ca asociație. Și sper că experiența mea este utilă activității MozaiQ și că, în continuare, mi se va permite să învăț cum să contribui corect, ca aliat, la promovarea și respectarea drepturilor comunității LGBTQIA+.
Am o experiență de peste 15 ani în management de proiect și advocacy în organizații de drepturile omului. Am activat mai mult de 11 ani în cadrul organizației Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, unde m-am și format ca profesionist, cu focus pe drepturile romilor. Am fost coordonat, în principal, proiecte din domeniul educațional (de combatere a segregării școlare, promovare a diversității, schimbări legislative), campanii antidiscriminare și proiecte adresate tinerilor (romi și neromi), de dezvoltare comunitară, cât și campanii de comunicare. Din 2016, m-am alăturat unei alte echipe puternice, la Centrul de Resurse Juridice, programul de antidiscriminare, iar aici am coordonat proiecte care abordează violența domestică, discursul instigator la ură și violență motivată de ură, lipsa unei educații nediscriminatorii, prin conținut (programe și manuale școlare) și prin formarea cadrelor didactice, discriminarea romilor în locuire și discriminarea intersecțională, a romilor LGBTI+ (prin proiectul INTERSECT). https://www.linkedin.com/in/cezara-david-a2005619/
Conform strategiei MozaiQ, dar si a direcțiilor pe care le-am susținut de la început, propunerile mele se referă la:
– Păstrarea și promovarea expertizei MozaiQ de dezvoltare comunitară
– Susținerea și dezvoltarea de grupuri locale și organizații locale LGBTQIA+ în țară, pentru o mai mare vizibilitate și posibilitate de acțiuni pentru comunitate, pentru sprijinirea diversității vocilor și a abordărilor și pentru întărirea mișcării pentru drepturile LGBTQIA+
– Continuarea promovării unui discurs inclusiv și, în același timp, intersecțional. În același timp, mi-as dori reflectarea acestei diversității în componența structurilor MozaiQ (membri, echipă, Consiliu Director) și în capacitatea de a coaliza și susține cât mai multe persoane din comunitate.
– Sustenabilitate financiară pentru asociație, prin identificarea de surse de finanțare, aplicații și susținerea unei echipe puternice
– Întărirea capacității organizației de advocacy și monitorizare de politici publice relevante, respectiv creșterea vizibilității în spațiul public.
MIHAELA DAVIS
Sunt activistă pentru comunitatea LGBTQ+ din 2004 și vreau să continui să sprijin comunitatea LGBTQ+ din România, să promovez agenda LGBTQ+ la toate nivelurile societății românești și să contribui la bunăstarea acestei comunități. Am prieteni din comunitate, am prieteni în MozaiQ și cred într-o societate în care diversitatea și incluziunea sunt respectate pentru toți cetățenii.
Dragostea mea pentru comunitatea LGBTQ+ a început cu mult timp în urmă, de când conduceam Programul MSM pentru PSI (Population Services International) în 2004. Am făcut parte din grupul care a susținut organizarea primului marș Pride la București în 2005. Sunt foarte implicată în comunitatea LGBTQ+ din România, activând ca aliată în diverse roluri. De asemenea, sunt Pride Lead pentru programul Pride la Accenture România, conducând o echipă numeroasă de voluntari care promovează agenda Pride în cadrul companiei. Am susținut organizarea Pride-urilor din Timișoara, Cluj, Iași și București de-a lungul anilor, fiind în contact cu mai multe organizații și grupuri informale din țară.
Aș dori să sprijin MozaiQ să aibă mai multă vizibilitate și să creeze oportunități de parteneriat cu sectorul privat din România. Tot mai mulți angajatori din mediul privat acordă o importanță deosebită diversității și incluziunii, iar MozaiQ poate fi un lider în domeniu. Pot contribui de asemenea la crearea de rețele și conexiuni în linie cu direcția strategică a organizației pentru a asigura că MozaiQ are resursele pentru a consolida mișcarea LGBTQ+ din România. Munca MozaiQ este esențială pentru toate grupurile din București și din afara Bucureștiului, iar misiunea comunitară aduce beneficii pentru comunitate. Nu în ultimul rând, sunt gata să sprijin implementarea Planului Strategic MozaiQ 2023-2028 în următorii ani, astfel încât organizația să fie predictibilă, sustenabilă și puternică.
OCTAVIAN DUMITRU
MozaiQ este unul din pilonii luptei pentru egalitate și pentru solidaritate în România. Doresc să mă implic în mod activ în direcția pe care MozaiQ o setează în următoarea perioadă. Doresc să îmi asum un rol atât în reprezentarea comunității ca membru al consiliului director, cât și un rol în crearea legăturilor intracomunitare, în crearea spațiului în care membrii comunității se regăsesc și își amplifică reciproc vocile.
Sunt un barbat trans bisexual, iar în ultimii 10 ani am fost ancorat in comunitatea LGBTQIA+ din Romania. Sunt activ în comunitatea trans masc din România din anul 2012 și în prezent sunt unul din moderatorii comunității trans masc din mediul online. Am fost membru al consiliului director MozaiQ în primul an al organizației, și unul dintre inițiatorii Campus Pride în România în anul 2015. Mă implic în organizarea și facilitarea întâlnirilor și evenimentelor LGBTQIA+, informale dar și formale, precum cele din cadrul săptămânii Pride sau Lunii Istoriei LGBT.
Vizibilitate, empowerment, solidaritate. La nivel social și politic, MozaiQ trebuie să continue să fie prezent împotriva manifestărilor homofobe și transfobe, să sancționeze derapajele publice și să lupte împotriva inițiativelor legislative care vizează comunitatea, precum și să se solidarizeze cu alte comunități și grupuri vulnerabile vizate de discursul urii. Vocea comunității trebuie să fie auzită prin MozaiQ și în MozaiQ, membrii comunității să fie încurajați să se exprime și să găsească în MozaiQ o portavoce care să le amplifice mesajul. În mandatul meu, MozaiQ va continua să fie un liant care susține creșterea grupurilor LGBT în alte zone ale țării. Programul meu include grija pentru sănătatea membrilor comunității, promovarea campaniilor de testare periodică, lupta pentru accesul la servicii de sănătate, inclusiv sanatate mintală, fără discriminare. Programul meu include organizarea workshopurilor care contribuie la integrarea persoanelor LGBT pe piața muncii. MozaiQ va rămâne transparent și receptiv la nevoile membrilor și va aduce împreună membrii comunității pentru a protesta și a sărbători.
MIHAELA IONESCU
Candidez la Consiliul Director MozaiQ pentru a oferi organizației din experiența mea anterioară în domeniul activismului cu grupurilor vulnerabile, având un interes de a contribui la binele general al comunității. Cred că există potențial de creștere și de schimbare în societate și este important să propunem o viziune incluzivă pentru toată lumea. Cred, de asemenea, în nevoia de solidaritate în zona grupurilor vulnerabile pentru a consolida mișcările noastre.
Sunt profesoară și absolventă a facultății de psihologie cu o vastă experiență anterioară în domeniul activismului din zona grupurilor vulnerabile. Am atenție la detaliu, sunt o persoană care lucrează bine în echipă, reușesc foarte bine să aplanez conflictele și cred că know-how-ul meu, atât personal cât și profesional poate aduce plus valoare MozaiQ.
Propun orientarea spre identificarea și valorizarea punctelor comune ce ne aduc împreună, comunicarea transparentă și incluzivă, stimularea și încurajarea tinerilor din organizație să participe și să se implice în proiectele și programele asociației. Plasarea educației și a dezvoltării personale și profesionale a beneficiarilor pe un loc prioritar în acțiunile specifice va putea contribui la dezvoltarea organizației.
TUDOR KOVACS
Am fost alături de MozaiQ și m-am implicat în multe feluri de mai mulți ani: am fost membru în Consiliul Director, am contribuit la elaborarea primului statut MozaiQ, am lucrat de multe ori cu directorul și cu alte persoane din echipa executivă și le-am oferit sprijin, am scris cereri de finanțare pentru MozaiQ, am facilitat înscrierea MozaiQ în IGLYO și am co-organizat evenimente în parteneriat cu MozaiQ si IGLYO. Vreau să continui să ajut organizația în felurile în care pot, o sa am mai mult timp disponibil în 2023 și, posibil, în 2024, iar un nou mandat în Consiliul Director o să-mi ofere structura și cadrul cel mai bun ca să pot ajuta cât pot mai bine la dezvoltarea, impactul și sustenabilitatea MozaiQ.
Fac activism pentru drepturile și dezvoltarea comunității LGBTQI+ din România din 1997: fost angajat și Președinte ACCEPT, manager și co-fondator program “Eu Sunt! Tu?” la fundatia PSI Romania, membru în Consiliul Director MozaiQ, fondator al asociației “Eu Sunt! Tu?”, activism comunitar și mai multe apariții publice, în presă, în Parlamentul României, reprezentare și seminarii în școli, universități, etc.
Am avut mai multe realizari pentru care sunt recunoscator la PSI Romania: primul program de dezvoltare comunitară din România, primul program de mini-granturi pentru comunități locale, prima întâlnire națională a persoanelor trans, primul grup național de suport pentru bărbați gay/bi care trăiesc cu HIV, prima campanie națională anti-homofobie pe panouri publicitare din România, prima campanie de vizibilitate cu o persoană publică, primele întâlniri naționale ale tuturor grupurilor comunitare LGBT din România, co-organizarea marșurilor Pride intre 2010-2012 ș.a.
Am experiență și expertiză în domeniul HIV/SIDA în rândul persoanelor MSM/trans, inclusiv reprezentare in Comitetul Național de Coordonare din România, dar și câțiva ani în care am reprezentat Europa Centrală și de Est în Forumul Global pentru MSM și HIV, participare la conferințe internaționale, articole de cercetare.
Sunt trainer în domeniul incluziunii și diversității (LGBTQI, gen, dizabilitate, sănătate mintală, diversitate culturală, etc) pentru organizații ONU (UNAIDS, UNFPA, UNSSC, FAO, UNHCR, etc).
Am experiență programatică și instituțională la nivel european de lucru cu persoane MSM/trans și tineri LGBTQI în cadrul ECOM (funcție de Director Executiv) și IGLYO (Manager Programe), experiență pe care am folosit-o deja și o voi folosi în continuare ca să ajut la dezvoltarea instituțională a MozaiQ; conexiuni cu organizații și activiști LGBT la nivel european si mondial.
În mandatul meu anterior am facilitat și condus al doilea exercițiu de planificare strategică a MozaiQ, iar cel mai recent, am scris voluntar împreună cu echipa MozaiQ o cerere de finanțare pentru un grant EJAF.
Scopurile mandatului meu:
MIHAI LIXANDRU
Cred în importanța misiunii, proiectelor și activităților întreprinse și asumate de MozaiQ în ultimii ani și cred că organizația încă poate crește și își poate extinde sfera de influență și prezență în mai multe arii conexe comunităților LGBTQIA+. Cred că pot ajuta în acest sens MozaiQ prin experiența mea și conexiunile dezvoltate în cei peste 18 ani de experiență atât în zona societății civile din România și cât și cea europeană și internațională.
De peste 18 ani sunt implicat ca activist în sfera HIV, unde m-am dezvoltat și profesionalizat. Dețin o vastă expertiză în sfera sănătății în general, cu accent pe HIV și infecții asociate vieții sexuale și în lucrul cu grupuri vulnerabile. Acum aproape 6 ani am creat primul centru de testare, din România, destinat exclusiv bărbaților care fac sex cu bărbați și persoanelor trans, numit Checkpoint ARAS. Astăzi vorbim de o rețea de centre de testare în București, Cluj, Iași și Timișoara și în curând și despre o clinică PrEP, toate parte a rețelei Checkpoint ARAS Network. În prezent dețin funcția de manager de proiect în cadrul ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, și de coordonare a activității de testare la nivel organizațional. Sunt membru activ în cadrul ARAS și al EATG – European AIDS Treatment Group pe lângă alte rețele și grupuri informale.
MozaiQ a crescut și a devenit o organizație importantă atât în sfera de activitate LGBT cât și în societatea civilă românească. Cred în flexibilitatea societății civile dar și în profesionalizarea acesteia, în acest sens cred că este nevoie ca MozaiQ sa aibă o strategie de dezvoltare sănătoasă, care sa permită o creștere în linie cu puterile și dorințele membrilor și ale comunității, care să investească în profesionalizarea angajaților.
De asemenea, cred că orice organizație trebuie sa aibă proceduri și măsuri de control pentru a asigura orice finanțator de siguranța “banilor lor”. MozaiQ trebuie să rămână o organizație activă în sfera publică și “să deranjeze” atunci când este nevoie, iar pentru asta va trebui să ne asigurăm că aceasta nu este vulnerabilă din partea posibilelor “atacuri” ale bisericii, politicienilor etc.
Diversificarea sferei de acțiune a MozaiQ este încă una dintre misiunile pe care mi le asum, ca parte a consiliului director. Pentru a asigura continuitatea activității organizației și extinderea ei este nevoie de o diversificare către arii strâns legate de comunitatea pe care o deservește. Acest lucru trebuie realizat având în minte atât misiunea și obiectivele organizației,cât și nevoile comunității.
Implicarea comunității și consultarea acesteia este unul dintre obiectivele mele. Mai exact, o mai mare și mai bună implicare a grupurilor țintă în toate fazele unui proiect: de la design la implementare, până la evaluare. Acțiunile organizației trebuie să vină din nevoia grupului pe care îl deservește și nu din biroul unui manager. Același lucru este aplicabil și pentru toate sferele organizației cu accent pe dorința membrilor.
CRISTI MUȘAT
Îmi doresc să mă implic activ în comunitatea mea, astfel încât să fac bine celor ca mine. M-am săturat să fiu cetățean de mâna a II-a, să nu mă simt în siguranță în propria țară. Mă întristează faptul că fiecare dintre noi trebuie să lupte pentru a-și face propria “bulă” de siguranță, astfel încât să avem un mediu safe la nivel personal și să putem să existăm.
Sunt asistent social, psihoterapeut și psihosexolog. Lucrez unul la unul cu comunitatea, atât profesional, cât și la nivelul rețelei mele sociale, în ceea ce privește empowerment-ul și motivația de a-și trăi viața autentic, atât clienții din cabinet, cât și persoanele care mă înconjoară, iar asta se întâmplă încă din momentul în care am pășit timid către procesul meu de autoacceptare. Am 10 ani de formare în domeniul social și psihologic și sunt în formare continuă pentru a putea să mă reinventez de fiecare dată. De-a lungul timpului am strâns ani de experiență în asistența socială și terapie în domenii precum HIV/SIDA și alte ITS-uri, violență domestică și lucrul direct cu problemele cu care se confruntă persoanele LGBTQ+
Ca program pentru următorii doi ani, cred în împuternicirea în continuare a organizațiilor LGBTQ+ din țară, implementarea consilierii psihologice/terapie pentru membrii comunității, lupta împotriva stigmei asociate HIV și identificarea de surse de finanțare sustenabile pentru organizațiile mici, si, de ce nu, crearea de alte organizații.
ANCA NICA
Ca activistă feministă romă, mi-ar plăcea ca poziția mea să încurajeze persoane rome queer să devină parte din lupta pentru dreptate și justiție socială. Cred că este important să existe spații sigure pentru persoanele rome LGBT, identitățile rome LGBT să fie respectate, iar problemele ce țin de rasismul, care din păcate încă există în comunitate, să fie abordate într-un mod intersecțional.
În urmă cu 9 ani am descoperit termenul de feminism, destul de târziu, acum când înțeleg cât de importantă este această luptă, mai ales dacă nu ești o persoană conformă standardelor societății românești. Mentora mea în această călătorie a fost Carmen Gheorghe, președinta Asociației E-Romnja, o asociație ce luptă pentru drepturile femeilor rome. În cadrul asociației, din anul 2015 ocup poziția de coordonatoare a Departamentului de Femei Rome și Participare. Ceea ce știu eu sa fac cel mai bine este să aduc femei cât mai diverse aproape unele de altele, pentru a se cunoaște mai bine, să se înțeleagă unele pe altele, ca împreună să devină un factor de participare, decizie, influență și schimbare în comunitățile în care trăiesc. De-a lungul timpului, în cadrul grupurilor de inițiativă pe care le coordonez, am făcut diferite acțiuni locale, precum piese de teatru, ateliere tematice despre violența împotriva femeilor, rasism și discriminare, participare locală, sănătate sexuală și reproductivă etc, marșuri, proteste, flashmoburi. Am început un master de gen, pe care nu am reușit să-l finalizez, pentru că nu corespundea cu realitatea mea, însă despre feminism, intersecționalitate și diversitate am învățat din experiențele persoanelor din jurul meu. În ultimii trei ani am început să furnizez traininguri polițiștilor și procurorilor despre experiențele de violență ale femeilor rome, ale persoanelelor LGBTQ, ale lucrătoarelor sexuale și ale altor grupuri vulnerabile.
Mi-ar plăcea ca în următorii doi ani să pot da comunității MozaiQ din experiența mea de creare și dezvoltare a grupurilor de inițiativă și de dezvoltare comunitară dintr-o perspectivă intersecțională. De asemenea, cred că este important să creăm alianțe între mișcările noastre pentru a avea răspunsuri comune la provocările cu care ne confruntăm la nivel mai larg, de societate. Cred că pot fi garanția că MozaiQ rămâne fidel misiunii sale comunitare și pot împărtăși din metodele de construcție comunitară la care am lucrat de-a lungul anilor.
ROBERT RAȚIU
Candidez pentru un nou mandat în Consiliul Director MozaiQ pentru că îmi doresc mai multă reprezentare și vizibilitate pentru comunitatea LGBTQAI+ din România. MozaiQ este o organizație care a crescut enorm în ultimii ani și este nevoie să consolidăm împreună mișcarea LGBTQIA+ din România, mai ales în contextul atacurilor care vin asupra comunității noastre din partea mai multor grupuri conservatoare.
Fac activism de mai bine de 15 ani, am avut două mandate de președinte MozaiQ între 2018 și 2021, am experiență în comunicare și jurnalism și cred că toată această experiență poate aduce plusvaloare organizației. Mai mult, am fost alături de MozaiQ în cele mai dificile momente din preajma referendumului pentru familie, când am coordonat, alături de colegi, întreaga campanie de boicot propusă de MozaiQ. Cunosc îndeaproape istoria și munca MozaiQ, am sprijinit și cu traininguri pe comunicare, atât în interiorul echipei, cât și în alte orașe din țară (Iași, Timișoara) și am reprezentat public organizația în mai multe situații când a fost necesar.
Planul meu pentru următorii doi ani se axează pe următoarele direcții:
CRISTINA SĂRACU
Știu din experiență că împreună putem face schimbarea pe care ne-o dorim. Văd de mulți ani ce impact au proiectele ȋn comunitate, câtă nevoie este de a face mai mult. Dacă noi nu ne implicăm, nu o va face nimeni în numele nostru.
Fac voluntariat din anii 90, am încercat să contribui oricând am putut, oricând cineva mi-a cerut ajutorul. Am construit echipe de la zero şi strategii organizaționale, am coordonat şi participat ȋn proiecte extrem de diverse. De câțiva ani fac proiecte de diversitate, echitate şi incluziune. Am lansat un concept, o serie de evenimente şi o asociație la Timişoara: Incluziune pe Bune. Pe scurt aş vrea să ajut. Profesional despre mine aici: https://www.linkedin.com/in/cristinasaracu/
Voi menționa câteva priorități [lista rămâne deschisă]:
ISTVÁN TÉGLÁS
Candidez la Consiliul Director MozaiQ deoarece îmi doresc să contribui la vizibilitatea comunității noastre în societate. Vizibilitatea aduce cu sine, de cele mai multe ori, și schimbări largi la nivelul cetățenilor în raportarea lor la persoanele LGBTQ. De multe ori felul în care se vorbește despre noi ignoră experiențele și realitățile noastre și cred că este momentul să trecem într-o nouă etapă în care vorbim mai răspicat despre noi, cu mai mult curaj și fără teama de a fi judecați. În același timp, este important să fim solidari unii cu alții, să dezvoltăm relații de încredere și, de ce nu, să ne asumăm și riscuri.
Sunt actor si recent mi-am facut coming out-ul ca bărbat gay, un gest care pentru mine este extrem de important, pentru că presupune asigurarea vizibilității noastre, arată că existăm în toată societatea, în diferite domenii, contribuind la binele comun. Cred că încă e mare nevoie de demersul acesta în fața societății, în condițiile în care timp de decenii am fost ascunși ca rezultat al criminalizării homosexualității prin Articolul 200. Sunt o persoană chibzuită, răbdătoare, cu experiență de lucru în zona culturală cu zeci de oameni de cultură, cu numeroase apariții și interviuri care poate aduce asociației MozaiQ și o contribuție pe zona de networking.
Proiectul meu pentru următorii doi ani propune o conexiune mai strânsă între comunitate și zona culturală. Există o grămadă de persoane în domeniul culturii care încă se tem de asumarea identității în fața societății, iar de multe ori identitățile noastre nu sunt vizibile în teatru, film, arte vizuale sau literatură. Îmi propun să întăresc reprezentarea comunităților LGBTQ în zona culturală ca metodă de a genera schimbare în societate și a expune cât mai mulți oameni la poveștile și istoriile noastre personale.
Pentru funcția de Cenzor candidează:
MIRCEA CIOBANU
În calitate de aliat al comunității LGBTQI+ este important pentru mine să contribui la protejarea drepturilor și libertăților acesteia. Din poziția de cenzor îmi pot utiliza cunoștințele, abilitățile și expertiza în domeniul financiar-contabil pentru a asigura o gestiune financiară responsabilă și transparentă a organizației.
Am absolvit studii economice la ASE și în Olanda, la Universiteit van Amsterdam, experiență de muncă de 4 ani în audit financiar și 4 ani în analiză și planificare financiară. Am experiența de a fi fost în board-ul unei organizații non-guvernamentale cu peste 6000 de membri, președinte de filială în cadrul aceleiași organizații și cenzor al MozaiQ în mandatul 2019-2021.
Rolul cenzorului este de asigurare a transparenței și conformității organizației cu statutul și regulamentul acesteia, precum și cu legislația în vigoare. În calitate de cenzor, îmi propun o colaborare strânsă cu board-ul și echipa executivă MozaiQ pentru a continua procesul de profesionalizare început în mandatul precedent.