Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender și persoane intersex), transmite un mesaj de solidaritate cu comunitatea LGBTI din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.
Jocurile Olimpice de la Paris au avut un gust dulce-amar.
S-au prezentat, în deschidere, scene de drag (travesti), fapt care a trezit foarte multă ură și indignare în unele grupuri conservatoare și religioase. La început se credea că se încearcă desacralizarea unei scene biblice, după celebra pictură a lui da Vinci, un artist gay de altfel. Chiar dacă ulterior s-a lămurit că scena prezenta de fapt un omagiu lui Dionysos, inspirat din festivalurile păgâne, grupurile conservatoare au continuat atacurile la adresa comunității LGBT.
Imane Khelif, reprezentanta Algeriei la box și câștigătoarea medaliei de aur la categoria de 66kg, a avut parte de un abuz public incomensurabil, fiind jignită în fel și chip, fiindu-i disputată identitatea de gen din cauza diversității cromozomiale. Aceeași situație și în cazul pugilistei Lin Yu-ting. Acuzele au fost generate de către Asociația Internațională de Box, condusă de Umar Kremlev, un binecunoscut susținător al lui Putin și finanțată în exclusivitate de Gazprom, compania de stat rusească. Încercările de dezbinare propagate de Kremlin sunt cunoscute, în special prin propaganda anti-LGBT și fake news.
Bineînțeles, toate aceste cazuri au fost transformate în arme conservatoare, îndreptate împotriva persoanelor LGBTI, cu aceleași discursuri homofobe și transfobe, care nu încearcă decât să demonizeze o comunitate vulnerabilă. Felicităm în mod sincer reziliența remarcabilă a pugilistei Imane Khelif în fața bullyingului și abuzurilor.
”Răspunsul opiniei publice românești la Jocurile Olimpice de la Paris arată, din nou, cât de vulnerabili suntem la propaganda rusească care încearcă să ne divizeze și care răspândește fake news în toată Europa. Trebuie să fim mereu vigilenți la mesajele de propagandă ale Moscovei și să respingem aceste metode de a crea tensiuni în rândul țărilor democratice care împărtășesc aceleași valori universale ale respectului reciproc, umanității noastre comune, a sprijinului pentru democrație și libertate” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.
Pe de altă parte, ne-am bucurat să vedem mai mulți sportivi deschiși, care și-au recunoscut orientarea sexuală și care au câștigat medalii chiar în numele comunității LGBTI. Un exemplu ar fi refugiata originară din Camerun, Cindy Ngamba, care a plecat din țara ei, unde homosexualitatea se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare. Aceasta a câștigat prima medalie din lume pentru Echipa Olimpică de Refugiați la box. Un alt exemplu care a ajuns viral a fost momentul când, după ce Alice Bellandi a câștigat aurul la judo 78kg, aceasta și-a sărutat iubita din tribună în văzul tuturor și al camerelor de filmat.
În total, după numărarea medaliilor câștigate de atleți confirmați ca fiind parte din comunitate, ”Echipa LGBTI” a adunat un total de 42 de medalii câștigate de 195 de atleți: 15 medalii de aur, 13 medalii de argint și 14 medalii de bronz.
”Se demonstrează încă o dată că persoanele LGBTI sunt valoroase, indiferent de munca pe care o fac. În sport, la fel ca în oricare alt mediu de muncă, avem nevoie de egalitate, incluziune și colegialitate.” a declarat Sergiu Marinescu, director de comunicare MozaiQ.
Cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene.