Asociația MozaiQ, organizație care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTI (lesbiene, persoane gay, bisexuale, persoane trans și intersex) este șocată de decorarea lui Aurelian Bădulescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de către președintele Klaus Iohannis. Acordarea acestei înalte distincții a statului român fostului viceprimar al Capitalei nu face decât să răsplătească mitocănia, ura față de minorități și homofobia. 

Aurelian Bădulescu a fost sancționat, în anul 2020, de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cu o amendă de 2.000 de lei, în urma unor declarații homofobe incalificabile, urmare a unor plângeri din partea a unsprezece organizații ale societății civile. Reamintim declarațiile lui Bădulescu, făcute într-o emisiune TV: “Aaa…anormalitatea şi homosexualitatea şi bulangii îi transformăm acum în progresişti. (…) Şi cum să îi fac? Homosexuali, progresişti? Dar procurişti pot să le spun?”. Subliniem că aceste declarații au fost făcute de Aurelian Bădulescu cât încă era viceprimar al Capitalei. Declarațiile sale homofobe se înscriu într-o suită de declarații similare, la fel de controversate, îndreptate împotriva mai multor minorități. 

Considerăm că decorarea unui astfel de individ grobian și homofob de către președintele României transmite un semnal greșit către societatea românească și arată lipsa de atașament față de valorile drepturilor omului, care reprezintă baza unei democrații. Mai mult, acordarea unei astfel de distincții de la cel mai înalt nivel arată că România nu este încă atașată valorilor europene ce țin de respectul reciproc, protejarea drepturilor minorităților, în special a comunității LGBTI. Prin urmare, solicităm Administrației Prezidențiale să retragă decorația acordată lui Aurelian Bădulescu, pentru a transmite un semnal către societate că astfel de comportamente nu își au locul în politică și în spațiul public. 

“Suntem consternați de decorarea lui Aurelian Bădulescu. Este inadmisibil ca într-o țară europeană un astfel de individ să primească o astfel de distincție. Arată, totuși, nivelul clasei politice. Ce merite deosebite are Bădulescu? Cariera lui s-a construit pe insulte, injurii, agresiuni fizice și vulgaritate. Acest om nici nu își are locul în politică” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ. 

Asociația MozaiQ este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBTI din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.