Asociația MozaiQ condamnă hotărât adoptarea de către Parlamentul României a L87/2020 care modifică legea educației naționale, prin care se interzic în școlile din România activităţile care încalcă „normele de moralitate”, „prozelitismul pe baza criteriului de sex”, „prozelitismul pe baza criteriului de gen”. Considerăm că o astfel de lege contravine principiilor nediscriminării și asigurării accesului egal la educație pentru toți tinerii din România. O astfel de lege nu face decât să meargă împotriva intereselor tinerilor din România și are potențialul de a crea în România un vacuum de informație cu efect direct asupra tinerilor LGBT, a bullyingului în școli și a instituționalizării unui regim punitiv împotriva cadrelor didactice din România. Mai mult, este inadmisibil ca legea educației naționale să fie făcută fără o largă consultare în rândul cadrelor didactice, părinților și tinerilor, prin forumurile reprezentative. De asemenea, considerăm această lege ca un atac direct îndreptat împotriva comunității transgender, cu care ne solidarizăm!
„Tinerilor LGBT din România, care există peste tot, în toate comunitățile, li se spune astăzi că identitățile lor nu contează, nu sunt valide, iar profesorilor li se transmite mesajul că pot oricând să sancționeze identitățile LGBT. Școala românească ar trebui să educe, nu să suprime cunoașterea” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ. Pentru președintele MozaiQ, Robert Rațiu, „votul de astăzi din Senat arată că politicienii sunt în continuare captivi intereselor grupurilor conservatoare care luptă împotriva oricărei reforme a societății și care vor să instituționalizeze propriile viziuni habotnice asupra societății”.
MozaiQ solicită președintelui României să trimită legea amintită spre re-examinare Parlamentului pentru că intrarea în forță a unei astfel de legi contravine tuturor obligațiilor României față de tratatele internaționale la care țara noastră este parte, dintre care amintim Convenția ONU privind drepturile copilului, Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) sau Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. O astfel de lege nu își are locul într-o Românie europeană, democratică și aruncă România pe o traiectorie conservatoare similară Poloniei sau Ungariei.