Checkpoint este un proiect al ARAS – Asociația Română Anti-SIDA și este primul centru de testare comunitară din România care se adresează exclusiv bărbaților care fac sex cu bărbați și femeilor trans (și la momentul când a fost scris acest articol și singurul).
Testarea pentru HIV, în România, încă poate fi un proces dificil, discriminatoriu și neprietenos cu cel care o solicită, mai ales dacă acesta este membru al comunității LGBTQI+. În acest context, ne-am dorit să creăm un centru unde testarea să fie și despre informare, empatie, înțelegere și respect, nu doar despre sânge, ace și frica de ace.
Și am făcut-o! În AUGUST 2017 am început cu o singură locație și o zi de testare pe săptămână, în Club Queens – Bd. Carol I nr. 61.
Ne-am dorit să nu existe bariera de comunicare între consilieri și oamenii care vin să se testeze, motiv pentru care consilierii sunt fie membri ai comunității, fie persoane foarte deschise cu aceasta. Majoritatea echipei noastre este formată din voluntari, oameni din comunitate care oferă servicii pentru comunitate.
În cadrul centrului pe lângă testare HIV, se realizează testare pentru Sifilis, Hepatită B și C, toate gratuit, anonim, confidențial și cu rezultatul pe loc.
Insă serviciile Checkpoint ARAS nu se rezumă doar la testare. Consilierii noștri asigură partea de informare și consiliere pentru fiecare persoană care accesează serviciile centrului.
Nu este suficient doar să vorbim despre un comportament sexual sănătos, trebuie să îl și punem în practică, motiv pentru care la Checkpoint oferim gratuit prezervative și lubrifiant, pentru toți cei care au nevoie.
Scurt istoric
Alegerea deschiderii Checkpoint în Club Queens nu a fost una întâmplătoare. Eram oarecum „outsiders”, nu multă lume ne cunoștea și probabil și mai puțini aveau încredere în noi. Locația era însă una cunoscută de comunitate, un loc în care pot să lase garda jos și să se simtă în siguranță și oferea garanția că și serviciile Checkpoint se înscriu în aceleași criterii.
În 2018 se deschide o a doua locație a Checkpoint, în Eroii Sanitari nr. 49 (Cotroceni), unde ne găsiți și în prezent. Aceasta a însemnat extinderea nu doar la două locații ci și la două zile de testare – joia în Cotroceni și vinerea în Club.
Această a doua locație a venit ca răspuns la nevoia unei părți a comunității pentru o mai mare discreție și de a nu fi asociați cu o locație cunoscuta LGBT. Am păstrat însă testarea și în club pentru a putea ajunge la cât mai mulți oameni, mai ales cei din afara Bucureștiului, care veneau vinerea în club.
Dacă începuturile au fost mai grele și a însemnat o perioadă în care a fost nevoie să câștigăm încrederea comunității, după aproape un an, mai exact din iulie 2018 Checkpoint a început să aibă programul ocupat în întregime. Lucru cu care ne mândrim și în prezent.
Club Queens a devenit Q Club: aceeași locație dar cu o schimbare de look, a cărei pregătire a însemnat o pauză în realizarea testării în club. ARAS a continuat colaborarea cu Q Club și echipa Checkpoint a revenit pentru a oferi posibilitatea e a se testa celor care veneau să de distreze în club.
În septembrie 2018, am cerut comunității să ne ajute sa alegem un nou logo si o noua identitate pentru centrul de testare, luând astfel naștere Checkpoint ARAS București.
Începutul lui 2019 a însemnat pentru ARAS și echipa Checkpoint o confirmare a calității munci noastre. Un evaluator extern a creat și implementat prima evaluarea a calității serviciilor Checkpoint ARAS care a arătat că peste 90% dintre respondenții care au accesat serviciile centrului au fost satisfăcuți și foarte satisfăcuți ce calitatea serviciilor.
Martie 2020, a reprezentat și pentru Checkpoint ARAS, ca pentru multe alte servicii, o grea încercare fiind nevoiți să suspendăm activitatea pe perioada stării de urgență.
02 iunie 2020, Checkpoint ARAS se redeschide în condiții de siguranță, cu program 2 zile pe săptămână, marțea și joia și în program extins. Am fost nevoiți să implementăm măsuri specifice menite să asigure realizarea testării în deplină siguranță atât pentru clienți cât și pentru echipa centrului.
Viitor
Checkpoint ARAS își propune să ajungă la cât mai mulți oameni de la un an la altul, pentru a crește accesul comunității de bărbați care fac sex cu bărbați și femei trans la testare HIV.
Sperăm în viitor sa ajungem la 3 zile de testare pe săptămâna la sediul din Cotroceni, să ne întoarcem în Q Club pentru a putea păstra legătura vie cu comunitatea și să replicam acest serviciu în alte locații din București dar și din țară.
Începutul lui 2021, va însemna deschiderea Checkpoint ARAS Cluj, un nou centru de testare pentru comunitatea Clujeană.
Mai multe detalii pe website și facebook.
Proiectul #ÎMPREUNĂ #EGYÜTT #TOGETHER #KHETANES este realizat cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation. Proiectul își propune sprijinirea grupurilor de inițiativă în găsirea de metode alternative de activare a comunităților LGBT și promovarea acestora.