Barometrul de opinie asupra comunității LGBT+ din România

2023

În 2023, MozaiQ a desfășurat o cercetare cantitativă și calitativă privind opinia societății generale asupra comunității LGBT+ din România. Cercetarea a avut 1110 respondenți în studiul cantitativ și 36 de participanți la focus grupuri.

Procesul de culegere a datelor a fost realizat utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview), în perioada între 9-18 august 2023. Baza de date rezultată conține un număr de 1.110 chestionare valide (cu o durată medie de aplicare a interviului de 19 minute).

Etapa cantitativă a studiului a fost realizată de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pentru Asociația MozaiQ. Eroarea maximă de eșantionare a acestui studiu este de ±2,95%, la un nivel de încredere de 95%.

Focus grupurile au avut loc în localități urbane selectate arbitrar, în funcție de mărime (urban mare: Cluj-Napoca și Constanța; urban mediu: Pitești și Arad; urban mic: Caracal și Dorohoi) și zona geografică (pentru acoperirea cât mai descentralizată a României).

Cercetarea arată care este realitatea cu care se confruntă comunitatea LGBT+, nivelul de susținere în ceea ce privește parteneriatele civile între persoane de același sex, nivelul de acceptare al unui părinte față de copilul LGBT+, precum și nivelul de cunoștințe al românilor cu privire la comunitatea LGBT+ din România.

Rezultate cheie:

  • 41% dintre români susțin sau sunt neutri față de parteneriatele civile între persoane de același sex. Nu există o diferență semnificativă între nivelul de susținere a parteneriatelor civile și a căsătoriilor gay;
  • 70% dintre români și-ar accepta copilul daca ar afla că are altă orientare sexuală;
  • 50% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex;
  • 50% dintre bucureșteni sunt de acord cu căsătoriile gay și 59% sunt de acord cu parteneriatele civile între persoane de același sex, iar 52% din românii din localități urbane mari sunt de acord cu căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex;
  • 22% dintre români cunosc cel puțin un bărbat gay, iar 20% cel puțin o femeie lesbiană;
  • 36% dintre români ar vota un politician care susține parteneriatele civile între persoane de același sex;
  • 69% dintre români consideră că persoanele LGBT+ contribuie la bunăstarea societății, cifra fiind de 61% acord în mediul de rezidență rural;
  • 58% dintre români cred că lucrurile nu s-ar schimba sau ar merge într-o direcție pozitivă dacă s-ar legaliza căsătoriile gay;
  • 49% dintre români cred că persoanele homosexuale sunt discriminate în România, iar 47% dintre români cred că persoanele transgender sunt discriminate, cele două grupuri fiind astfel printre cele mai discriminate din România.

———

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

ENGAGE & EMPOWER – Campanii de advocacy pentru comunitățile LGBTI este un proiect derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Eu sunt! Tu? cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Barometrul de opinie asupra comunității LGBT+ din România 2023 a beneficiat de sprijin financiar din partea  ILGA-Europe, National Democratic Institute și Centrul Step by Step.