Prezentul compendiu, care conține 3 rapoarte de evaluare a nevoilor comunității LGBTQ+ în raport cu sistemul medical din România (Femei LBTQ+, Persoane Trans și Persoane care Trăiesc cu HIV), a fost inițial gândit ca un instrument intern, care va putea fi folosit de Asociația MozaiQ în munca de advocacy și informare comunitară ulterior. Însă după realizarea sa, am găsit necesar ca acesta să fie făcut public, în special datorită informațiilor valoroase și testimonialelor victimelor practicilor inadecvate ale sistemului medical din România conținute în cele 3 rapoarte.
Este absolut necesar ca aceste rapoarte să ajungă și la ochii și urechile Ministerului Sănătății, precum și conducerii spitalelor și clinicilor din România, pentru ca sistemul de sănătate să ia seama la nevoile specifice și la realitățile cu care se confruntă comunitatea LGBTQ+. Sistemul medical are nevoie de informare continuă și susținută cu privire la realitățile discriminatorii cu care se confruntă persoanele LGBTQ+, dar și de un ghid de bune practici în ceea ce privește abordarea de către personalul medical a nevoilor specifice comunităților minoritare.
Este de asemenea necesară dezvoltarea unor practici de antidiscriminare și de etichetă socială în clinici și spitale pentru a evita traumatizarea sau tratamentul inegal al pacienților LGBTQ+. De asemenea, este necesar un sistem de feedback al pacientilor cu privire la tratamentul primit, iar acesta să fie analizat în mod riguros, pentru a nu provoca disconfort (în cel mai bun caz), ori traume sau sechele pe viață (în cel mai rău caz).
Sănătatea este un subiect care ne privește pe toți și este imperios necesar ca toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, identitatea de gen, ori expresia de gen, să fie tratate în mod adecvat și corect.
———
Material realizat în cadrul proiectului ”Rainbow Care. Increasing Advocacy Efforts for Inclusive Healthcare Services for LGBTI People” derulat de Asociația MozaiQ și finanțat de Ambasada Țărilor de Jos în România