Campus Pride - Campanii Comunitare de Advocacy pentru Universități Sigure

”Campus Pride – Campanii comunitare de advocacy pentru universități sigure” este un proiect a cărui idee a venit din mediul internațional, și și-a început desfășurarea în 2015. Campus Pride este prima inițiativă din România ce urmărește crearea unui mediu primitor și sigur și a unui climat de acceptare pentru toți studenții din mediul universitar românesc, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen. Proiectul, dedicat și creat de către studenți LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și trans) din București, a creat primul spațiu sigur în care aceștia se vor putea informa, socializa și dezvolta abilități de leadership, în contextul unor realități încă profund homofobe.

Începând cu luna octombrie 2021, am pornit la drum în București, Cluj și Timișoara cu trei centre studențești, unde tinerii LGBT și aliații se pot întâlni regulat să își împărtășească experiențele, să participe la diverse activități de dezvoltare comunitară și să se sprijine reciproc.

În 2015 – 2016 proiectul a implicat studenții LGBT în organizarea a trei evenimente cheie: Săptămâna Aliaților LGBT – o serie de evenimente de socializare (teatru forum, story telling, dezbatere, quiz night, karaoke, biblioteca vie, party, seară de jocuri, treasure hunt, seara de film etc), Luna Istoriei LGBT – workshop, laser tag, Săptămâna Pride – workshop bannere, expozitie PhotoVoice, Marsul Diversitatii. Alte evenimente ce au avut loc în acea, eveniment cu ocazia ”Transgender Day of Remembrance”, eveniment de Asexual Visibility Day, Queer Prom „How Queers Stole Christmas”.

În 2017 Campus Pride a organizat întâlniri sociale (petreceri, brunchuri, seri de film) și ateliere (de educație sexuală și intervenția în cadrul violenței de diferite feluri).

În 2018, studenții LGBT s-au mobilizat pentru a organiza un party la Macaz, expoziția ”Brave To Be Me”, cu instantanee din viața de student LGBT, iar în colaborare cu IBM România, au organizat două traininguri privind dezvoltarea personală la Facultatea de Sociologie și la SNSPA.

După o pauză de trei ani, proiectul a fost revitalizat odată cu anul 2021. În acest an proiectul a demarat mai multe acțiuni și evenimente în București, Cluj și Timișoara, dar și online, printre care:

  • Discuții cu studenți LGBT Campus Pride Talks (în toate cele 3 orașe)
  • Petreceri comunitare
  • Târg de inițiative
  • Participarea la Marșul Pride 2021
  • Evenimente culturale și comunitare
  • Tramvaiul Rainbow
  • Campus Pride Leadership Summer School
  • Deschiderea Centrelor Campus Pride (în toate cele 3 orașe)
  • Evenimente sociale, inclusiv în Centrele Campus Pride din cele 3 orașe
  • Evenimente în cadrul PRIDE și Luna Istoriei LGBT 2021
  • Parteneriat cu zece asociații studențești

În 2022 am aflat împreună care sunt realitățile din universitățile din România pentru studenții LGBT.

  • Am lansat site-ul www.campus-pride.ro și Harta spațiilor sigure queer
  • Am organizat zeci de evenimente în cele 3 centre din țară
  • Am organizat evenimente atât în cadrul Pride 2022, cât și în Luna Istoriei LGBT 2022
  • Am participat la Marșul Pride 2022
  • Am plecat în Reykjavik pentru a face schimb de experiențe cu Organizația Națională Queer a Islandei – Samtokin`78
  • Am organizat 3 întâlniri de diseminare a rezultatelor Raportului în Iași, Sibiu și Brașov.
  • Am organizat marșul de protest TRADIȚIA NOASTRĂ E IUBIREA în București, pentru parteneriat civil și drepturi trans și împotriva propunerii legislative anti-LGBT propusă de UDMR
  • Am analizat cu atenție politicile de incluziune din mediul universitar din România și am adunat experiențe ale studenților LGBTQIA+, lansând în final Raportul Național Campus Pride

În perioada 2021-2022 proiectul a fost derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Pride Romania, Identity.Education și Samtökin ’78 și a fost finanțat prin programul Active Citizens Fund România, de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În 2023, am dezvoltat Proiectul Pride@Work, care este o continuare a proiectului Campus Pride – Campanii de Advocacy pentru Universități Sigure și urmărește atât diseminarea rezultatelor acestuia, cât și creșterea nivelului de integrare pe piața muncii a studenților LGBTQI+. Campus Pride a creat un spațiu sigur pentru aceștia, iar Pride@Work vizează elementul complementar acestuia, anume intrarea pe piața muncii a studenților și tinerilor LGBTQI+.

Cu acest scop am organizat: 

  • Un eveniment cu companii incluzive în timpul săptămânii Pride 2023 din Oslo, la Oslo Pride Business Forum
  • Un eveniment cu companii incluzive în timpul săptămânii Pride 2023 din București, la Rainbow Breakfast. În cadrul acestora au fost facilitate relații de lucru și s-au schimbat bune practici privind incluziunea pe piața muncii.
  • Am publicat Raportul Național Campus Pride tradus în limba engleză, ce poate fi descărcat AICI.

Mai mult, Pride@Work continuă și proiectul Unicorns@Work, încheiat la finalul lunii mai 2023, care urmărea creșterea gradului de angajabilitate a persoanelor transgender, dar și LGB+, pe piața muncii, lucrând în mod direct atât cu persoanele din comunitate, cât și cu mai multe companii din România, acționând ca un spațiu de informare pentru acestea.

În perioada 2022-2023 proiectul a fost derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Oslo Pride și a fost finanțat prin programul Active Citizens Fund România, de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În plus, proiectul Pride@Work a pus bazele unei parteneriat la nivel internațional prin colaborarea cu Oslo Pride, constituindu-se drept o resursă relevantă în privința schimbului de experiențe și bune practici. Tot în 2023, Campus Pride a realizat un al doilea parteneriat internațional, cu Laolaltă Moldova, organizație comunitară din Republica Moldova, prin intermediul proiectului United in Pride.

Alături de aceasta am condus o serie de activități menite să aducă la suprafață similaritățile și diferențele care se pot observa între experiențele și contextul de trai pe care le experimentează tinerii și studenții din Republica Moldova și România. Concentrându-ne și asupra schimbului de bune practici și a modului în care putem colabora la nivel regional pentru îmbunătățirea situației persoanelor LGBTI, și în special a tinerilor, am realizat:

  • Tabăra de Leadership Campus Pride la Iași, aducând împreună tineri și studenți LGBTI cu o dorință sporită de implicare pe plan civic din România și Republica Moldova
  • Expoziția Puzzling Identities, o serie de portrete ale 10 drag queens din Republica Moldova și România care suprapune diversitatea de identități a acestora, și care a fost expusă în cadrul Galei Aliaților MozaiQ
  • Două vizite de lucru la Chișinău și București, organizând în colaborare două evenimente în cadrul Lunii Istoriei LGBTI și Coming Out Days

Pe lângă acestea, activitatea comunitară a Campus Pride a continuat și luat avânt în perioada 2023-2024, fiind sprijinită prin proiectele FIERTE. Soutenir les etudiants LGBT a Bucarest și Campus Pride – Campanii comunitare în București și Iași. Astfel, în această perioadă, Campus Pride a realizat:

  • Peste 70 de evenimente comunitare destinate tinerilor și studenților LGBTI
  • Deschiderea centrului comunitar Campus Pride Iași, coordonat de partenerii locali LOUD Iași și Q Society
  • Inițierea grupurilor de suport destinate tinerilor LGBTI, facilitate de Ana Isac
  • Școala de Primăvară Campus Pride, unde tineri și studenți LGBTI din București și Iași au participat la ateliere de construcție comunitară, comunicare și advocacy, managementul echipei, având ca scop final formarea echipelor de implementare a centrelor comunitare din cele două orașe
  • Formarea a patru studenți LGBTI în vederea preluării coordonării activității centrului comunitar Campus Pride București, asigurând astfel un nivel înalt de reprezentativitate și continuitatea centrului
  • Ateliere comunitare în Brașov, Oradea, Constanța și Iași
  • Ateliere și sesiuni de formare pe subiecte de discriminare, incluziune și diversitate, intersecționalitate adresate asociațiilor studențești din București

În 2024 am lansat programul de burse Campus Pride, fiind gândit ca o modalitate de a combate riscul de abandon universitar sporit pe care tinerii LGBTI îl resimt disproporționat prin susținerea lor financiară și prin activități de mentorat. Până în prezent, programul a lansat două apeluri:

  • Bursa Campus Pride powered by Moxy Hotels, îmbinând susținerea financiară cu activitatea de mentorat în cadrul Moxy Hotels
  • Programul de Mentorat Campus Pride, adresat persoanelor tinere trans din București și Iași

Activitatea Campus Pride în 2023, care a continuat și în 2024 a inclus și campanii de informare privind realitățile și experiențele trăite de studenții LGBTI în universitățile din România. Acestea au adus la lumină povești ale 15 persoane studente, pe teme precum locuire, cămine studențești, curriculă, cadre profesorale, siguranța resimțită în universități, spații sigure, acces la piața muncii.

În perioada 2023-2024 proiectul a fost derulat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Asociația Obștească Laolaltă Moldova, Loud Iași și Q Society Iași  și a fost finanțat prin:
Black Sea Trust Fund for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund; 
Ambasada Franței și Institutul Francez din România;
C&A prin COFRA Foundation.

Ne puteți contacta la adresa de e-mail: campuspride@mozaiqlgbt.ro