Istoria profesională a Cristinei Săracu este despre o viziune strategică prin oameni, despre oameni și pentru oameni. Despre o vocație de mentorat și leadership încă de la începutul anilor ’90, când aceste concepte erau necunoscute în România.
Cristina a dezvoltat echipe, a implementat în mod intuitiv principii de diversitate și incluziune organizațională în vremuri în care nu exista nici măcar la nivel teoretic o discuție pe marginea acestui subiect în mediul local de business.
Voluntar de foarte mulți ani, a conștientizat nevoia unui dialog onest și deschis despre diversitate și incluziune, despre echitate și apartenență – proces absolut necesar în orice tip de organizație, mai ales din perspectiva unei strategii coerente și aplicate. S-a implicat activ în proiecte de consultanță și voluntariat, atât în zona organizațională, cât și în zona educațională.
“Știu din experiență că împreună putem face schimbarea pe care ne-o dorim. Văd de mulți ani ce impact au proiectele ȋn comunitate, câtă nevoie este de a face mai mult. Dacă noi nu ne implicăm, nu o va face nimeni în numele nostru.” – spune Cristina
MozaiQ este unul din pilonii luptei pentru egalitate și pentru solidaritate în România. Doresc să mă implic în mod activ în direcția pe care MozaiQ a setat-o în următoarea perioadă. Doresc să îmi asum un rol atât în reprezentarea comunității ca membru al consiliului director, cât și un rol în crearea legăturilor intracomunitare, în crearea spațiului în care membrii comunității se regăsesc și își amplifică reciproc vocile.
Sunt un barbat trans bisexual, iar în ultimii 10 ani am fost ancorat in comunitatea LGBTQIA+ din Romania. Sunt activ în comunitatea trans masc din România din anul 2012 și în prezent sunt unul din moderatorii comunității trans masc din mediul online. Am fost membru al consiliului director MozaiQ în primul an al organizației, și unul dintre inițiatorii Campus Pride în România în anul 2015.
Vizibilitate, empowerment, solidaritate. La nivel social și politic, MozaiQ trebuie să continue să fie prezent împotriva manifestărilor homofobe și transfobe, să sancționeze derapajele publice și să lupte împotriva inițiativelor legislative care vizează comunitatea, precum și să se solidarizeze cu alte comunități și grupuri vulnerabile vizate de discursul urii. Vocea comunității trebuie să fie auzită prin MozaiQ și în MozaiQ, membrii comunității să fie încurajați să se exprime și să găsească în MozaiQ o portavoce care să le amplifice mesajul.
Îmi doresc mai multă reprezentare și vizibilitate pentru comunitatea LGBTQAI+ din România. MozaiQ este o organizație care a crescut enorm în ultimii ani și este nevoie să consolidăm împreună mișcarea LGBTQIA+ din România, mai ales în contextul atacurilor care vin asupra comunității noastre din partea mai multor grupuri conservatoare.
Fac activism de mai bine de 15 ani, am avut două mandate de președinte MozaiQ între 2018 și 2021, am experiență în comunicare și jurnalism și cred că toată această experiență poate aduce plusvaloare organizației. Mai mult, am fost alături de MozaiQ în cele mai dificile momente din preajma referendumului pentru familie, când am coordonat, alături de colegi, întreaga campanie de boicot propusă de MozaiQ. Cunosc îndeaproape istoria și munca MozaiQ, am sprijinit și cu traininguri pe comunicare, atât în interiorul echipei, cât și în alte orașe din țară (Iași, Timișoara) și am reprezentat public organizația în mai multe situații când a fost necesar.
Vizibilitatea aduce cu sine, de cele mai multe ori, și schimbări largi la nivelul cetățenilor în raportarea lor la persoanele LGBTQ. De multe ori felul în care se vorbește despre noi ignoră experiențele și realitățile noastre și cred că este momentul să trecem într-o nouă etapă în care vorbim mai răspicat despre noi, cu mai mult curaj și fără teama de a fi judecați. În același timp, este important să fim solidari unii cu alții, să dezvoltăm relații de încredere și, de ce nu, să ne asumăm și riscuri.
Sunt actor si recent mi-am facut coming out-ul ca bărbat gay, un gest care pentru mine este extrem de important, pentru că presupune asigurarea vizibilității noastre, arată că existăm în toată societatea, în diferite domenii, contribuind la binele comun. Cred că încă e mare nevoie de demersul acesta în fața societății, în condițiile în care timp de decenii am fost ascunși ca rezultat al criminalizării homosexualității prin Articolul 200. Sunt o persoană chibzuită, răbdătoare, cu experiență de lucru în zona culturală cu zeci de oameni de cultură, cu numeroase apariții și interviuri care poate aduce asociației MozaiQ și o contribuție pe zona de networking.
Am o experiență de peste 15 ani în management de proiect și advocacy în organizații de drepturile omului. Am activat mai mult de 11 ani în cadrul organizației Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, unde m-am și format ca profesionist, cu focus pe drepturile minorității rome. Am coordonat, în principal, proiecte din domeniul educațional (de combatere a segregării școlare, promovare a diversității, schimbări legislative), campanii antidiscriminare și proiecte adresate tinerilor (romi și ne-romi), de dezvoltare comunitară. Munca mea a inclus activități de birou, dar și muncă de teren. Din 2016, m-am alăturat unei alte echipe faine, la Centrul de Resurse Juridice, programul de antidiscriminare, care are ca obiectiv mainstreaming-ul (abordarea integratoare a) nediscriminării în legile şi politicile româneşti, cât și o capacitate crescută a organizaţiilor societăţii civile şi a membrilor grupurilor vulnerabile de a combate discriminarea, şi un public românesc care conştientizează mai mult existenţa discriminării cu efectele ei. O parte dintre proiectele recente se referă la combaterea discursului instigator la ură, a lipsei unei educații nediscriminatorii, prin conținut (programe și manuale școlare) și prin formarea cadrelor didactice, la discriminarea discriminarea romilor în locuire și discriminarea intersecțională, a romilor LGBTI+ (prin proiectul INTERSECT).
Cariera lui Tudor Kovacs s-a axat pe educatia, capacitarea si drepturile si sanatatea comunitatii LGBTQI in Romania si international. Intre anii 2005 si 2023, a lucrat mai intai la Population Services International (PSI) in Romania, unde a condus programul national de prevenire si suport HIV pentru barbati care au relatii cu alti barbati. Apoi a lucrat ca Director Executiv la reteaua de organizatii ECOM (Eurasian Coalition on Male Health), iar, mai apoi, a fost Manager de Programe la IGLYO – International Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, Queer and Intersex Youth and Student Organisation.
Tudor a fost membru in mai multe consilii directoare si grupuri de experti, inclusiv Presedinte la Asociatia Accept, un mandat anterior la MozaiQ, Comitetul National de Coordonare ale Programelor HIV/SIDA si TB, Forumul Global pentru MSM si HIV, si grupuri de experti pentru diverse agentii ale Natiunilor Unite, inclusiv in primul program de diversitate si incluziune interagentie la ONU, “UN for All”. Tudor e pasionat de planificarea si derularea initiativelor de schimbare de comportamente si justitie sociala in comunitati LGBTQI, mai ales de capacitarea liderilor informali.
Cred în importanța misiunii, proiectelor și activităților întreprinse și asumate de MozaiQ în ultimii ani și cred că organizația încă poate crește și își poate extinde sfera de influență și prezență în mai multe arii conexe comunităților LGBTQIA+.
De peste 18 ani sunt implicat ca activist în sfera HIV, unde m-am dezvoltat și profesionalizat. Dețin o vastă expertiză în sfera sănătății în general, cu accent pe HIV și infecții asociate vieții sexuale și în lucrul cu grupuri vulnerabile. Acum aproape 6 ani am creat primul centru de testare, din România, destinat exclusiv bărbaților care fac sex cu bărbați și persoanelor trans, numit Checkpoint ARAS. Astăzi vorbim de o rețea de centre de testare în București, Cluj, Iași și Timișoara și în curând și despre o clinică PrEP, toate parte a rețelei Checkpoint ARAS Network. În prezent dețin funcția de manager de proiect în cadrul ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, și de coordonare a activității de testare la nivel organizațional. Sunt membru activ în cadrul ARAS și al EATG – European AIDS Treatment Group pe lângă alte rețele și grupuri informale.
Mircea Ciobanu consideră că, în calitate de aliat al comunității LGBTQI+ este important să contribuie la protejarea drepturilor și libertăților acesteia.
Mircea a absolvit studii economice la ASE și în Olanda, la Universiteit van Amsterdam, experiență de muncă de 4 ani în audit financiar și 4 ani în analiză și planificare financiară. Are experiența de a fi fost în board-ul unei organizații non-guvernamentale cu peste 6000 de membri, președinte de filială în cadrul aceleiași organizații și cenzor al MozaiQ în mandatul 2019-2021.
Rolul cenzorului este de asigurare a transparenței și conformității organizației cu statutul și regulamentul acesteia, precum și cu legislația în vigoare.
Dacă doriți să ne contactați pe noi, cei din consiliul director, vă rugăm să trimiteți e-mail la adresa:
Activist LGBT, editorialist și cercetător doctorand la Facultea de Științe Politice a Universității București. A absolvit Central European University, cu un masterat în științe politice pe tema mișcării LGBT din România după 2001. Licența și-a făcut-o la California State University, Los Angeles, în științe politice. A mai urmat cursuri la Tel Aviv University și Hong Kong University. A publicat articole pentru Vice România, Adevărul, Decât o Revistă, them.us, Gay Star News, Observator Cultural, The Advocate, Critic Atac. În februarie 2017 a lucrat la expozițiile “SAVAGED Pink. Istoria presei gay din anii 90” la ODD și „OBIECT. Călător prin istorii publice și personale” la MNAC. Interviuri și citări pentru New York Times, SBS Australia, Associated Press, intomore, Elle Romania, România Liberă. Între 2015 și 2018 a ocupat poziția de președinte al MozaiQ.
Activistă pentru drepturile omului, din 2011 lucrează în organizații non-guvernamentale; a coordonat servicii de harm reduction/reducerea riscurilor pentru lucrătoare/lucrători sexuale/i, persoane care consumă droguri, persoane care trăiesc pe stradă și/sau persoane care trăiesc cu HIV. În 2007, Ana a absolvit Facultatea de Teatru de la UNATC I.L.Caragiale, iar în 2013 programul de master Grupuri de Risc și Servicii Sociale de Suport al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, UB. A contribuit la elaborarea și redactarea mai multor rapoarte de cercetare și ghiduri care abordau facilitarea accesului pentru persoanele din grupuri marginalizate la servicii de sănătate, locuire și justiție.
Andrei Luca este activist pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+. Din 2013, după finalizarea studiilor de licență din cadrul Facultății de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, a scris articole de cinema pentru publicații precum Film Menu, Observator Cultural, Gazeta de Artă Politică, Scena9, Sub25 sau Acoperișul de Sticlă. A curatoriat secțiuni dedicate filmului queer pentru NexT Film Festival și FAQiff și a colaborat cu festivaluri precum Les Films de Cannes à Bucarest și Bucharest International Experimental Film Festival.
Din 2017, în parteneriat cu Cinemateca Română, a dat startul unui proiect de cinema dedicat filmului queer clasic și contemporan, Cineclub Queer, în cadrul căruia a organizat mai multe proiecții cu filme LGBTQIA+ în București, Cluj și Iași.
De asemenea, a participat în calitate de asistent de regie și asistent al producătorului la realizarea filmului „Câmp de maci” (regie Eugen Jebeleanu, 2020).
George a căutat să se implice în activismul civic încă de la începutul facultății. A făcut voluntariat în cadrul a trei organizații de drepturile omului, lucrând mai apoi pe partea de comunicare în cadrul Centrului de Resurse Juridice, programul Pledoarie pentru Demnitate. La MozaiQ a început tot ca voluntar, alăturându-se echipei din dorința de a produce o schimbare de la firul ierbii. A studiat Psihologie, îi place să scrie despre ce simte și trăiește, să grădinărească în apartamentul betonat și să urmărească soarele cât de mult poate.
Co-fondatoare MozaiQ și creatoarea proiectului Unicorns@Work, are o experiență de peste 25 de ani în activism educație și implicare comunitară. În ultimii 3 ani a construit un mic departament de training și cercetare. Lucrează cu companii pentru dezvoltarea de strategii și practici de incluziune în mediile de muncă, scrie și coordonează instrumente de lucru: ghid de incluziune pentru angajatori, broșură de bune practici, raport despre incluziunea studenților LGBTQIA+ în mediul universitar.
Pentru Roxana, un proiect nu se termină când se termină raportarea, ci atunci când nevoia respectivă nu mai e critică. De aceea, asigură în permanență: consiliere în carieră, asistență în angajare, asistență în pregătirea dosarului pentru instanță în cazul persoanelor trans, sprijin și consiliere pentru părinți de copii queer, sprijin și dezvoltare pentru adolescenți queer.
Victor este activist în domeniul drepturilor omului de peste 10 ani. A absolvit Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială in 2015. Are experiență în lucrul cu persoane vulnerabile și grupuri la risc, printre care persoane care consumă droguri, persoane fără adăpost, lucrători sexuali etc. De 4 ani este mediator comunitar, asistent social și trainer la Asociația MozaiQ. Si-a început călătoria alături de MozaiQ ca membru în Board, dar din dorința de a da mai mult comunității s-a alăturat echipei. A contribuit la dezvoltarea departamentului de asistență socială al MozaiQ, primul astfel de serviciu din țară, dedicat nevoilor specifice ale persoanelor LGBTQ+.
Max activează în domeniul non-guvernamental încă de la 17 ani, dobândind experiență în cadrul a trei organizații diferite. Principalele cauze care îl pasionează sunt drepturile omului și conservarea mediului.
Studiind științele politice dorește să pună în valoare cunoștințele specifice științelor sociale în asociația MozaiQ pentru a ajuta la formarea unei comunități mai unite în fața unei societăți ostile.
Max este adaptabil, pragmatic, muncitor și cu un spirit de inițiativă bine dezvoltat.
Absolvent de Asistență Socială, Andrei a făcut cunoștință cu activismul social încă din primul an de facultate. A lucrat într-un ONG care sprijină persoanele aflate în dificultate, a desfășurat numeroase activități de voluntariat în sfera socială, considerând că fiecare dintre noi merită drepturi egale. Acum învață despre activismul pentru persoanele LGBTIQA+, crezând cu tărie că societatea românească încă trebuie să depună eforturi pentru a conștientiza ce înseamnă acceptarea, egalitatea de șanse sau chiar iubirea.
Mădă lucrează în domeniul activist și face voluntariat încă din adolescență. A absolvit Antropologia și în prezent studiază la un master care tratează problema grupurilor vulnerabile din perspectiva asistenței sociale. Dorește să rămână în mediul activist pentru că înțelege nevoia de spații sigure pentru comunitate și vrea să continue să creeze aceste spații alături de echipa din care face parte.
Miruna visează sa activeze in domeniul activismului pentru drepturile omului încă din adolescență. Se regăsește în munca și interacțiunea directă cu comunitatea și simte că, prin eforturi colective, contribuie într-adevăr la schimbări sistemice benefice. Crede în indispensabilitatea spațiilor sigure și este pasionată de cauze sociale, artă și lucru manual, și consideră că, la intersecția celor trei, se găsește esența unui spațiu comunitar viu și radiant, care are totuși nevoie, la finalul zilei, de niște resurse substanțiale.
În prezent, speră cu ardoare să își termine studiile de licență în științele politice și este bucuroasă că poate continua să schimbe, puțin câte puțin, contextul social și cultural în care se află comunitatea LGBTI+, împreună cu echipa frumoasă de la Campus Pride și MozaiQ.