ENGAGE & EMPOWER – Campanii de advocacy pentru comunitățile LGBTI

Proiectul Engage&Empower – Campanii de advocacy pentru comunitățile LGBT are ca scop să consolideze capacitatea comunităților LGBT de a influența și monitoriza politici din domeniul drepturilor omului.

 

Obiectivele Proiectului:

  • Dezvoltarea capacității de advocacy a unei Rețele Naționale formate din 6 grupuri de inițiativă LGBTI, prin procedee de consultare și organizare la nivel local și național pe o perioadă de 17 luni.
  • Identificarea a 3 teme de advocacy oportune pentru atragerea susținerii publicului prin instrumente sociologice pe o perioada de 16 luni.
  • Influențarea decidentilor politici de la nivel parlamentar, guvernamental și local prin mobilizarea comunității LGBTI și a aliaților în protejarea drepturilor omului și în promovarea tratamentului egal prin trei campanii de advocacy și comunicare timp de 11 luni.

 

Rezultatele Proiectului:

    • 6 sesiuni tematice de mapare a nevoilor comunității LGBT, organizate în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 în orașele București, Brașov, Iași, Sibiu, Cluj și Timișoara.
    • 6 întâlniri de constituire a unei rețele de activiști LGBT+ în cele 6 orașe în perioada martie – iunie 2023. Planul integrat de intervenție a Rețelei pe politici publice adresează următoarele teme:
      • a) recunoașterea cuplurilor de același sex prin legiferarea parteneriatului civil,
      • b) îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru persoanele transgender, respectiv necesitatea simplificării procedurilor și protocoalelor privind tranziția persoanelor transgender, precum și introducerea unor norme clare și bine definite în lege, inclusiv nevoia formării cadrelor medicale cu privire la nevoile specifice comunității transgender prin introducerea de cursuri în cadrul anilor de facultate, dar și a cursurilor de formare odată cu părăsirea cadrului universitar,
      • c) dezvoltarea de spații sigure pentru comunitatea LGBT din România.
    • Pentru dezvoltarea capacității persoanelor implicate în rețeaua activiștilor LGBT, în perioada iulie – decembrie 2023 am organizat workshopuri de învățare pe teme precum comunicarea , public speaking , advocacy si actiune directa, urmand sa continuam în ultimele doua luni ale proiectului cu workshopurile de organizare comunitară și scriere de proiecte.
    • Indexul Egalității, care conține revendicările politice ale comunității LGBT+ din România, a fost realizat în perioada martie – octombrie 2023. Acesta prezinta contextul legislativ pentru persoanele LGBT in Romania, identifică realități și probleme în materie de integrare a persoanelor LGBT+ în societate, analizează trans-sectorial nevoile comunității și propune revendicări in domenii relevante precum familie, recunoaștere juridică a identității de gen, acces la servicii publice, protecția legală împotriva discriminării, sănătate și HIV, reprezentarea în spațiul public, acces la justiție, documentarea situației comunității LGBT+, siguranța persoanelor LGBT+ și educație. Indexul Egalității este distribuit politicienilor, jurnaliștilor, profesorilor și partenerilor din societatea civilă.
    • Protestul Traditia noastră e iubirea a fost organizat in luna octombrie 2023, în București, în cadrul Lunii Istoriei LGBT.  1000 de persoane și-au strigat revendicările privind legalizarea parteneriatelor civile și recunoașterea familiilor gay, pe traseul de la Piața Universității la Guvern.
    • Pe 1 noiembrie 2023 a fost lansată cea mai mare campanie națională de promovare a parteneriatului civil din România, #IubimLaFel, rezultatul unui efort colectiv la care au participat numeroși experți din domeniul comunicării, precum și numeroase agenții de creație, advertising și media, care au realizat diferite tipuri de mesaje pentru a încuraja acceptarea și solidaritatea. În cadrul campaniei au fost expuse 96 de panouri publicitare, atat digitale, cat si mesh si prisma, în orașele București, Timișoara, Iași, Cluj și Constanța. Reach-ul aproximativ pe care campania din outdoor l-a avut a fost de 4 milioane de persoane. Pe social media au fost postate peste 70 de vizualuri ale campaniei, care au fost și promovate plătit, precum și 3 spoturi video. Toate mesajele campaniei din social media ajungând la un reach de peste 3 milioane de persoane.

Proiectul este derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Eu Sunt! Tu? și beneficiază de o finanțare în valoare de 149.995 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați http://www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la http://www.activecitizensfund.ro.

Campania Iubim La Fel a beneficiat de ajutorul voluntar al: GLITCH, Next Advertising, CAP, Cheil-Centrade, Almost Ready, Rusu+Bortun, Sonica, Daniel&Andrew, Orchestra Gologan, GRF+, Headvertising, Forever Summer, Diud si Phoenix Media, precum și al experților și artiștilor: Monica Jitariuc, Cristiana Belodan, Bogdan Theodor Olteanu, Alexandru Ion, Maria Popistașu, Victoria Răileanu, Tudor Chirilă, Irina Margareta Nistor, Alexandru Potocean, Ana Ularu, Dragoș Ioniță, Katia Păscariu, Istvan Teglas, Ilinca Manolache, Cezar Panait și Zarug.

Proiect derulat de: