Q Sports este unul din principalele proiecte MozaiQ, un club sportiv LGBT ce reprezintă transpunerea în realitate a conceptului de capital social, anume necesitatea cetățenilor de a socializa, de a crea legături de încredere unii în alții, lucru care duce ulterior la consolidarea implicării lor civice.
Q Sports a început în 2017, când un grup de persoane din comunitate a venit către MozaiQ, cu ideea unui grup sportiv. MozaiQ le-a oferit know how și resurse pentru a porni la drum, iar în 2018 acest grup a reușit să câștige un grant/o finanțare și să organizeze cap-coadă un turneu de fotbal. Pentru a îi motiva pe cei care și-au asumat munca de organizare a grupului, MozaiQ a identificat posibilitatea participării la Jocurile Olimpice Gay de la Paris din 2018.
De-a lungul anului 2017, Q Sports a organizat 7 evenimente, ieșiri în parc, cu bicicleta, jocuri de ping pong, fotbal, baschet sau tenis. De asemenea, Q Sports România a devenit oficial afiliată cu EGLSF, federația europeană a sportivilor gay și lesbiene, membrii MozaiQ participând și la Adunarea Generală anuală a EGLSF.
În anul 2018 proiectul și-a continuat și activitatea, devenind un proiect vizibil și matur. În acest an a desfășurat: organizarea, la București, a primului turneu de fotbal pentru persoanele LGBT, „Fotbal pentru Diversitate”, eveniment major, promovat inclusiv în mass media (Știrile PRO TV), cu peste 40 de sportivi participanți, din București și Cluj, cu sprijin financiar din partea FARE în luna ”Football vs Homophobia”; participarea la Paris la Gay Games 2018, olimpiada queer; peste 10 evenimente sportive organizate de-a lungul anului, meciuri de fotbal, ieșire la iarbă verde, slackline, baschet, alergat, tenis, alături de seri de filme cu tematică LGBT; participarea la adunarea generală a European Gay and Lesbian Sports Federation, Q Sports fiind membră cu drepturi depline a acestei federații; colaborări cu Macaz, Queens/Q Club, Thors Hammer, etc.
În 2019 Q Sports România a desfășurat ca activitate principală proiectul „Fotbal pentru Diversitate”, finanțat de FARE Network, ce și-a propus să atragă atenția asupra importanței eliminării homofobiei și transfobiei din sport. În anul 2019, în cadrul proiectului a fost organizată cea de-a doua ediție a turneului „Fotbal pentru Diversitate”, la Cluj Napoca, la care au participat șase echipe și peste 45 de sportivi din România și Austria.
În 2020, finanțat de FARE Network, proiectul „Fotbal pentru diversitate” a avut în centrul său organizarea celei de-a treia ediții a turneului național cu același nume, care pune accent pe lupta împotriva homofobiei și transfobiei în sport. Chiar înainte de începerea pandemiei, turneul a reunit și în acest an zeci de sportivi și sportive din mai multe orașe, inclusiv din Austria.
În 2021, echipa de fete CSO (Club Sportiv Ocazional) participă la competiția sportivă internațională Copenhagen 2021 WorldPride & EuroGames și câștigă medalia de aur la fotbal feminin.
Echipa Q Sports a devenit autonomă și s-a axat pe fotbal feminin, organându-și singură evenimentele, iar MozaiQ o sprijină în toate demersurile atunci când are nevoie. Dacă vrei să intri și tu în echipa lor, scrie-le la contact@clubsportivocazional.ro.